Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Langt om længe - arbejde med fremtidig lokalradio-ordning går i gang
Onsdag 17. februar 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Partierne bag medieforliget besluttede i juni 2009, at man i efteråret 2009 ville tage stilling til, hvordan man kunne sikre - især de kommercielle - lokale radiostationer bedre forhold. Ikke mindst fordi den nuværende ordning udløber allerede december 2010. Men embedsmændene arbejder i et helt andet tempo - og først nu, adskillige måneder efter at arbejdet skulle have været færdigt, påbegyndes arbejdet. I første omgang gennemføres en høring. Det store spørgsmål er, om der skal 'bundtes' eller 'ikke-bundtes.'
Den 9. juni 2009 vedtog medieforligspartierne en tillægsaftale, der handlede om udvikling af det danske radiomarked - i særdeleshed mente man, at der var behov for en styrkelse af den kommercielle radiobranche. Der blev således afsat 53 mio. kr. "på at sikre udviklingen af det danske radiomarked". Man skyndte sig dog, at give 9/10 af disse penge til tv-området i stedet. Det var også i denne tillægsaftaleaftale, at radiomarkedet blev snydt for en i årevis lovet replanlægning af FM-båndet, så DRs totale dominans ville kunne udfordres af andre aktører. I stedet skulle andre end DR, have adgang til at sende på DAB. Nu - 8 måneder senere - er der end ikke en plan for, hvordan det skal ske.

Tillægsaftalen om lokal radio

I tillægsaftalen hedder det om "den fremtidige lokalradioordning", at der skal tages stilling til, hvorledes den skal se ud, når de nuværende tilladelser udløber med udgangen af 2010. Og videre: "Partierne bag medieaftalen vil i efteråret 2009 tage stilling til, hvorledes man kan sikre navnlig de kommercielle radiostationer bedre forhold".

Én af de ting, der nævnes konkret, er en mulig 'bundtning' af de eksisterende sendemuligheder i større områder. Altså i større områder end i de nuværende områder, der defineres af de gamle kommuner (før kommunesammenlægningen) og disses eventuelle gamle, fælles lokalradionævn.

Større områder skulle iflg. aftalen kunne optimere mulighederne for kommerciel bæredygtig radiovirksomhed.


Ikke-kommerciel radio skal fra FM til internettet

Styrelsen for Bibliotek og Medier har i dag skrevet til radiobranchen og andre interesserede og sendt spørgsmålet om lokal radio i høring. Styrelsen skriver, at det er "et erklæret politisk mål at give bedre vilkår for kommerciel radio".

Dét kan iflg. styrelsen kun ske ved, at der skal anvendes færre frekvenser til ikke-kommerciel radio. Og i samme forbindelse nævnes en kommende internetportal for ikke-kommerciel radio.

Men det er ikke så meget dét, styrelsen ønsker bemærkninger til.

Formålet med høringen er, at få branchens kommentarer til to forskellige scenarier.

Et scenarie A, der blot går ud på, at de nuværende sendetilladelser forlænges i op til fem år - fra og med 1. januar 2011.

Og så et scenarie B, der vil indebære en reform af de geografiske områder, som lokale radiostationer kan sende i - og samtidigt en lang sendetilladelses-løbetid. Forslaget indebærer en 'bundtning' af sendeområderne - og så udbydes alle sendetilladelser i nye skønhedskonkurrencer.

De nye områder fastlægges i givet fald politisk, men efter en ny høringsrunde. Det skal dog ske med udgangspunkt i de 31 områder, der lå til grund for FM-replanlægningen. Disse 31 områder havde min. 100.000 indbyggere som vejledende norm.

Et scenarie B kan ikke gennemføres fra 1. januar 2011, men vil iflg. Styrelsen kræve ca. 10 måneder ekstra.


Hvad betyder 'bundtning'

Alle de nuværende, eksisterende laveffekts-frekvenser (på 160 og 500 Watt) inddrages, og samles i én programtilladelse indenfor et lokalt område. Muligvis de 31 nævnte områder. Hvis der er så mange frekvenser, at der kan dannes mere end én kanal, kan der 'bundtes' igen. Der afsættes - så vidt muligt - også kapacitet til ikke-kommerciel radio.

Et eksempel: Århus-området består (iflg. forslag fra Radio- og tv-nævnet november 2005) af Århus, Odder, Skanderborg, Favrskov og Syddjurs kommuner. Her er der 37 lokalradiofrekvenser iflg. IT- og Telestyrelsen (ITST). Det betyder iflg. ITST, at der kan etableres to kommercielle radiostationer, der dækker hele området - og derudover 3 kommercielle radiostationer, der dækker området delvist. Derudover er der én frekvens afsat til græsrodsradio i Århus.

ITST's gennemgang af de 533 frekvenser, der findes til formålet, viser, at der i 20 af de 31 områder vil kunne etableres to fuldt dækkende kommercielle stationer. I alt kan der iflg. forslaget blive 51 'hele' sendenet og 23 'delvise' sendenet' til kommercielle radiostationer.


Høringssvar

Sidste frist for høringssvar er den 12. marts 2010. De relevante papirer - høringsbrev, notatet 'Lokalradio fra 2010' og et skema til høringssvar - kan downloades her:
http://www.bibliotekogmedier.dk/medieomraadet/radio-og-tv/lokalradio-og-tv/lokalradio/hoering-om-lokalradio/





Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -