Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB erstattes af DAB+ om måske 4 år
Onsdag 14. oktober 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
"Man kan roligt købe en DAB radio op til jul. Det er min forsigtige vurdering, at der vil gå 3-4 år måske mere før, at man skal have sig en ny DAB+ radio", siger Christian Kjeldsen, DAB Digital Radio Danmark og understreger, at det er 3-4 år efter, at politikerne har taget en beslutning om planen for overgang til DAB+.
I den nye medieaftale er det aftalt, at Danmark skal skifte fra DAB til DAB+-standarden - "på langt sigt". Tidligere har chef for DR Distribution og bestyrelsesformand for brancheforeningen DAB Digital Radio Danmark, Erik Henz Kjeldsen, udtalt at DR allerede ville begynde at sende kanaler i DAB+ i 2010, men han har samtidigt sagt, at man godt kunne forestille sig, at P1, P2 og P3 fortsætter i den gamle DAB-kvalitet i en længere årrække.

Nu kommer der nye meldinger fra DAB Digital Radio Danmarks nye chef, Christian Kjeldsen. Han siger iflg. DAB Digital Radio Danmark: "Politikerne har sagt, at man skal digitalisere dansk radio. Man har også sagt, at man overvejer, hvorvidt man skal lade nettet opdatere til det nyere DAB+ for at få plads til alle landets radiostationer på det digitale sendenet - og samtidigt fremtidssikre udviklingsmulighederne. Men den beslutning er slet ikke taget endnu. Og når politikerne tager den, vil der gå flere år før, at man kan få nettet opdateret."

Kjeldsen fortsætter med at sige, at hvis politikerne tager beslutningen, så vil lytterne få mulighed for at hente op imod 60 radiokanaler ind på den digitale radio.

"Men beslutningen tages formentlig først, når medieforhandlingerne går i gang i foråret 2010 og herefter vil der så gå endnu 3-4 år måske mere før, at man skal skifte radioen ud. Omvendt er radioerne så billige lige nu, at man med en investering på få hundrede kroner vil kunne få tilgang til en række nye spændende danske radiokanaler, som man ikke kan få på FM", udtaler Christian Kjeldsen.


FAKTA:
• I tillægsaftale til medieaftalen om udvikling af radiomarkedet i Danmark fra 9. juni 2009 hedder det om DAB+: ”Der skal udarbejdes en langsigtet plan for digitaliseringen af radio i Danmark, som blandt andet omfatter overgang fra DAB- til DAB+-standarden.”
• Der er solgt omkring 1.3 mio. DAB-radioer i Danmark. Næsten ingen af dem kan modtage DAB+.
• Radiolytningen på FM udgør fortsat over 90 pct. af al radiolytning i Danmark.
• DAB er en teknologi fra 1980'erne udviklet med EU-støtte af de store europæiske Public Service stationer.
• DAB+ er en nyere teknologi, der pakker signalerne bedre - og dermed giver mulighed for flere radiostationer i en bedre lydkvalitet på den samme frekvensplads.
• En række lande har nu valgt at satse på DAB+ i stedet for DAB.
• Trods flere års forsøg, er det ikke lykkedes at få kommerciel radio i Danmark til 'frivilligt' at sende på DAB.
• DR sender 15 radiokanaler på DAB. Udover P1, P2, P3 og P4 Danmark er de fleste kanaler endeløse baner af genre-musik. Derudover sender Radio 100FM, Radio Soft og Nova FM på DAB, da de er forpligtigede til det.
• DAB giver en dårligere lydkvalitet end FM, men på DAB er der færre forstyrrelser (mindre støj). På DAB+ er der mulighed for en lydkvalitet bedre end FM, og de samme fordele med færre forstyrrelser.
• DAB og DAB+ sendes på så høje frekvenser, at signalerne vanskeligt kan trænge igennem fx bygninger af beton, og DAB/DAB+ kan derfor ofte fx ikke høres i parkeringskældre. Signaler på FM dæmpes, men kan fortsat høres.
• DAB og DAB+ har ligesom FM den fordel, at antallet af samtidige lyttere er ubegrænset - modsat radio sendt over internettet, der har et begrænset antal samtidige lyttere.


Se også:
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=16006
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=16136



Annonce

Vind en rejse - stem på Danske Banks litteraturpris 2009. Din stemme udløser samtidig 5 kr. i støtte til ordblinde. Klik her





Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -