Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Stadig ingen udsigt til udbud af DAB-kanaler til kommerciel radio
Mandag 15. februar 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I juni måned sidste år vedtog forligspartierne bag medieaftalen en tillægsaftale og kulturminister Carina Christensen (kons.) udtalte, at ”nu sker der endeligt noget for at løfte det haltende kommercielle radiomarked”. Bl.a. skulle de kommercielle radiostationer ”hurtigst muligt” have mulighed for at sende på DAB. I stedet er der sket det modsatte; Radio 100FM og Radio Soft er på DAB blevet erstattet af to kanaler fra DR. Kontorchef i Kulturministeret, Lars M. Banke siger til radionyt.com, at et udbud af sendemulighederne i DAB-blok 2 afventer dialog med Kommissionen om statsstøtte til distributionsomkostningerne.

Udbud af DAB-2

Radionyt.com har spurgt Kulturministeriet og Styrelsen for Biblioteker og Medier, om status på udmøntningen af de forskellige dele af tillægsaftalen. De kommercielle radioer fik ikke en replanlægning af FM-båndet, og dermed mulighed for at konkurrere på mere lige fod med DR. DR opretholdt monopolet på landsdækkende FM-radio. Til gengæld fik de kommercielle stationer i stedet løfte om at komme på DAB. I tillægsaftalen hedder det udtrykkeligt, at DAB-blok 2 skal udbydes ”hurtigst muligt” til kommerciel landsdækkende radiovirksomhed.

Otto måneder senere er det imidlertid stadig ikke sket. I stedet har DR fået tildelt to ledige DAB-kanaler, således at DR nu råder over 17 ud af 18 DAB-kanaler på DAB-1 og DAB-2.

Kulturministeriets Lars M. Banke er ikke meget meddelsom om, hvorfor der endnu ikke er sket et udbud af DAB-kanalerne på DAB-2 til landsdækkende kommerciel radio. Banke meddeler blot, at ”at udbud af sendemulighederne i DAB-blok 2 afventer dialog med Kommissionen om statsstøtte til distributionsomkostningerne”.

I aftalen hedder det, at DR pålægges (frem til 2014) ”at stille sendenettet til rådighed for de kommercielle radiostationer på en sådan måde, at disse sikres lavere distributionsomkostninger end tilfældet ville være, såfremt der skulle ske fuld betaling. Målet er at sikre, at de kommercielle aktører kan se en fornuftig business-case i at deltage i DAB-udviklingen. Ordningen notificeres for Kommissionen.”

Og dét har altså foreløbigt varet 8 måneder, og uden udsigt til, hvornår et udbud af DAB-2 vil kunne ske.


DAB-3

Det er også aftalt i tillægsaftalen, at udbygningen af DAB-blok 3 ”påbegyndes snarest muligt med henblik på udsendelse af DR’s regionalradioer samt kommercielle lokale og regionale radioer.”

Lars M. Banke oplyser, at der er dialog med IT- og Telestyrelsen om en beskrivelse af sendemulighederne i DAB-blok 3, og at udredningsarbejdet om en model for etablering af sendenettet i blok 3 afventer resultatet af den denne dialog. Banke forventer, at der sker noget i løbet af i år.

Udredningsarbejdet af en langsigtet strategi for digital radio vil blive varetaget af Styrelsen for Bibliotek og Medier - i samarbejde med branchen og IT- og Telestyrelsen. Status for arbejdet vil iflg. Banke blive præsenteret på Radio Days i september 2010.


KODA og Gramex vederlag

Det fremgår af tillægsaftalen, at der skal laves en undersøgelse af, om de tidligere aftalte principper (om hensyntagen til den faktiske lytning og seening ved fastlæggelse af verderlagsbetalingen) er slået igennem. Det fremgår, at undersøgelsen skal foreligge i september 2009. Det lykkedes ikke. Men umiddelbart før jul er undersøgelsen – i al ubemærkethed – færdiggjort og lagt på Kulturministeriets hjemmeside.

Resultatet af undersøgelsen kan ses her: http://www.kum.dk/sw91221.asp

I tillægsaftalen står der, at partierne bag medieaftalen ”umiddelbart” derefter vil beslutte, hvilke politiske initiativer, der så skal iværksættes. Lars M. Banke oplyser, at medieaftalekredsen på et snarligt møde forventes at få forelagt et oplæg til den fremtidige lokalradioordning, herunder den videre proces i forhold til de lokale radioer.


Netportal for ikke-kommerciel radio

Partierne bag medieaftalen vedtog også, at der skulle etableres en internetportal for ikke-kommerciel lokalradio. Lars M. Banke oplyser, at medieaftalekredsen i dette forår vil få forelagt et oplæg om etablering af en internetportal til græsrods-radioer.


Se også:
http://www.radionyt.dk/artikel/default.asp?id=16006



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -