Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


'68 - Dengang og Nu': En P1-programserie om et skelsættende årstal
Tirsdag 5. august 2008
Af Karsten Jensen
 
Programserien '68 - Dengang og Nu' har premiere på P1 den 6. august, og udforsker gennem fem programmer det epokegørende årstal 1968.
Intet andet årstal i nyere dansk historie vækker så mange billeder, forestillinger og minder i danskeres bevidsthed.

1968 forbindes med alt fra ungdomsoprør, hippier, blomsterbørn, studenteroprør, rockmusik, stoffer, fri sex og kollektiver - til foråret i Prag, Paris i maj 68, venstreorientering og Vietnam-krigen.

På mærkværdigvis indkapsler 68 begivenheder, forløb og processer, der har fundet sted fra starten af 1960'erne og frem til i dag.

Samtidig er udtryk som 68'ere, 68-generationen, børn af 68, 68-pædagogik og ånden fra 68 blevet centrale orienteringspunkter, hvorfra vi skaber mening og sammenhæng i den måde vi anskuer os og de omgivende samfund på. 68 skaber med andre ord identitet.

"Vi går tæt på den identitet," fortæller tilrettelægger Torben Brandt. "Hvad var det, der skete i 68, og hvorfor netop på det tidspunkt? Hvorfor blev oprør og frihed nøgleord? Vi drager også paralleller til i dag: Hvad bliver der gjort oprør mod i dag? Hvad kæmper de unge for, hvis de da overhovedet kæmper? Hvad er det, som kendetegner tidsånden i dag i forhold til dengang - og det store spørgsmål; hvorfor er det blevet sådan?" fortsætter han

I seriens første program sættes der fokus på ungdomsoprøret i slutningen af1960'erne og studenter-oprøret i 1968. Hvad var situationen, da studenteroprøret fandt sted. Hvad var det for en verden vi kom fra - 50'erne, den kolde krig, atomtruslen, efterkrigstidens mørke osv. Hvad var det, der blev gjort oprør mod? Hvad lavede de, som ikke var med i '68? Hvorfor tog de såkaldte 68'ere afstand og hvad gik 'det etablerede' egentlig ud på - og hvad gør de unge oprør mod i dag?

Tilrettelægger Torben Brandt får besøg af en lang række gæster i studiet - nogle er førstehåndsvidner til det 'oprindelige' 1968, andre ekspertkilder og atter andre eksponenter for '68' som det lever videre i dagens samfund.

Blandt andre:

Erik de Place Andersen, praktiserende psykolog. Var en af frontkæmperne under besættelsen af psykologisk laboratorium i '68 - en besættelse, der herhjemme kickstartede den bølge af protester og forandringer, som fulgte.

Jacob Ludvigsen, 61 år og tidligere provo. Var manden der gjorde opmærksom på en forladt kaserne og dermed lagde den mentale grundsten for Christiania - i dag er han kommunikationsdirektør, reklamemand, journalist, skribent, igangsætter og idémand.

Benito Scocozza, historiker og tidligere formand for partiet KAP (Kommunistisk Arbejder Parti).

Andreas Mulvad, sociologi-studerende og medlem af Reboot 68, en ny studenterbevægelse, som mener, at vi befinder os midt i et nyt 68.

Thomas Ertmann, som er med i 'Opbyggerne' - et nyt alternativt samfund på Refshalevej i København, lige udenfor Christiania. Et samfund, som politiet fjernede den 15. juli 2008...

De næste programmer i serien tager fat på emner som frihed, frigørelse, kampen for fred og frihed, den oprørske kunst, 68'ernes børn - og børnebørn, de såkaldte ”blomsterbørn”.

Serien får premiere den 6. august kl. 10.03 på P1.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -