Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Norge: Utilfredshed over ringe DAB-lyd
Fredag 1. december 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Da det norske Storting i 1998 besluttede at satse på DAB som fremtidens radio-standard, skete det under forudsætning af, at lydkvaliteten ville blive næsten som cd-lyd. Men sådan kom det ikke til at gå, og den dårlige lyd på DAB betyder, at NRK og norsk P4 dermed bryder Stortingets beslutning. Det udtaler professor ved Institut for Informatik i Oslo, Sverre Holm, til Dagens Næringsliv (DN). Samtidigt reagerer musikbranchen i Norge - anført af musikere og pladebranche - kraftigt mod at NRK og P4 sender i en dårlig lydkvalitet på DAB for at presse flere kanaler ind.
Professor Sverre Holm hæfter sig ved, at der i Norge kun er én radiokanal på DAB, der sendes i 192 kbps - nemlig Radio Oslofjord. Resten af kanalerne sendes med en langt lavere bitrate og dermed langt dårligere lydkvalitet, konstaterer professoren.

Men NRK's radiochef Øyvind Vasaasen synes ikke det betyder noget. "Vi siger helt åbent, at lydkvaliteten ikke er afgørende for måden vi driver DAB-projektet på. Det er indholdet der er afgørende", siger han.

Og det med den gode lydkvalitet betyder ikke noget længere. Radiochefen siger ligeud til DN: "Det med cd-kvalitet er alle gået bort fra. Det blev nok skrevet i den første digital rus".

Men det er ikke alle enige i. Leder af Musikernes Fællesorganisation i Norge, Arnfinn Bjerkestrand, udtaler til DN: "Lydteknologien bliver mere og mere avanceret, men kvaliteten på musikgengivelse i radioen bliver dårligere".

Han advarer på det skarpeste mod at lydkvaliteten på DAB sænkes endnu mere, for at presse flere kanaler ind. Aktørerne skal altså ikke bare sørge for bredde - men skal også sørge for kvalitet, mener han.

Den norske kulturminister Trond Giske har overladt spørgsmålet om, hvilken lydkvalitet der sendes med, til aktørerne selv.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -