Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Myanmar: Nye FM-stationer er populære
Mandag 4. januar 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Private radiostationer skyder op i Myanmar og tager dermed ikke bare lyttere fra statsradioen, men også fra udenlandske kortbølgestationer.
Næsten alle hjem i Myanmar har en radio, og befolkningen har nu fået flere tilbud at vælge mellem. Tidligere var der kun statsradioen i Myanmar og så udenlandske kortbølgestationer, men nu har en række privatejedede FM-stationer fået sendetilladelse. Det skriver magasinet The Irrawaddy.

De nye private stationer sender populær musik og underholdning - samt propaganda fra regeringen.

Den første private station var City FM i den gamle hovedstad Yangon. Den gik i luften allerede i 2002. I 2008 kom der flere stationer til, og informationsministeriet har nu givet tilladelse til 8 nye stationer.

"Tidligere plejede vi at lytte til BBC's udsendelser til Myanmar, Voice of America og Radio Free Asia," fortæller Myo Maung, en kontoransat i Yangon. "Men det er kedeligt bare at lytte til politiske programmer hele tiden. Vores liv er en daglig kamp, så noget let underholdning kan være forfriskende."

De fleste private stationer sender mere eller mindre det samme format. Der er lokale nyheder, vejrudsigter, sport, traditionel musik, buddhistiske tekster, lokal og vestlig pop-musik, interviews med kendte, sladder, filmanmeldelser og endog videnskabelige indslag.

Selv om stationerne er private, er der dog kun få studieværter, der tør at kritisere militærstyret eller i det hele taget at berøre følsome emner - så som Nargis-cyklonenen, uddannelsessprøgsmål eller sundhedsforhold. Al omtale af Aung San Suu Kyi er helt udelukket.

The Irrawaddy skriver, at et af formålene med de nye radiokanaler, er at få lytterne væk fra udenlandske stationer som BBC, VoA, RFA og den norsk-baserede 'Democratic Voice of Burma' - stationer der alle er stærkt kritiske overfor miltærjuntaen i Myanmar.

Chef for BBCs udsendelser til Myanmar, Khin Htar Shwe, tvivler ikke på, at det er 'op ad bakke' for BBC i kampen om lytternes gunst: "FM radio i Burma* fokuserer mest på underholdning. Publikum kan li' det," udtaler han.



* Den pro-vestlige opposition i Myanmar, kalder fortsat landet ved den britiske betegnelse 'Burma', selv om landet siden 1989 har heddet 'Myanmar', hvilket også er den betegnelse som FN har godkendt og anvender.



Foto: Studievært Nwe Nwe Win på City FM i Yangon. (Fotocredit: The Myanmar Times)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -