Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DRs regionale udsendelser fylder 50
Tirsdag 23. marts 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den 4. april 1960 kunne Danmarks Radio byde på radio, som lytterne aldrig havde hørt det før. Klokken 19.15 den mandag var der nemlig premiere på de regionale udsendelser, der altså dermed kan fejre 50 års jubilæum påskedag.
Det hele startede som nogle få radiopionerers enkeltstående udsendelser. 'Statsradiofonien' var lige blevet til 'Danmarks Radio'.

Tre kvarter om ugen var Danmarks Radio uden for Valby Bakke - resten blev sendt fra hovedstaden. Nu er 'Danmarks Radio' for længst blevet til 'DR' (det skete i 1996), og i dag bliver en meget stor del af de programmer, som danskerne kender DR for, produceret i et af DRs ni distrikter, der sender fra de 11 byer: Aabenraa, Vejle, Esbjerg, Holstebro, Århus, Aalborg, Odense, Næstved, Holbæk, Rønne og København.

Her bliver der dagligt produceret nyheder, aktualitets- og livsstilsprogrammer og underholdning til både radio, tv og net.

"DRs distrikter er en af grundpillerne i DR. Med adresser rundt i hele landet kan vi glæde os over at være meget tæt på danskerne i alle landsdele, og det er den store styrke ved regionalradioerne. Vi har tæt kontakt med vore lyttere og er taknemmelige over for den tilknytning, som danskerne føler til netop deres regionalradio. Det kommer dagligt til udtryk ved de høje lyttertal, men også ved de mange henvendelser, som den enkelte regionalradio får hver eneste dag," siger direktøren for DR Danmark, Inger Bach.


Bidrager med 6.000 timer om året

På P4 bliver det til syv-otte timers regionalt stof på alle hverdage - ikke alene som nyheder og trafikmeldinger, men også i form af lokal debat, kultur, oplevelser og engagement i området, som man hører til. I gennemsnit lytter cirka tre millioner danskere med hver uge på kanalen, der dermed er landets mest hørte.

I dag bidrager DRs distrikter hvert år med over 6.000 timer til DRs landsdækkende udsendelser.

"Gennem de 50 år er regionalradioerne vokset fra at være små vinduer på landskanalerne til dét P4, vi kender i dag. Regionalradioerne er derudover storleverandør af nyheder fra hele landet til Radioavisen og TV-Avisen, og det er en vigtig del af regionalradioernes opgave at bidrage til, at DR dækker hele Danmark på de landsdækkende kanaler," siger Inger Bach.


Udskældt i starten

Det var Folketinget, der åbnede for muligheden for at sende regionalt, da man i 1959 besluttede sig for, at FM-sendenettet skulle udbygges. Og én af grundene til at gøre det var, at "problemer, der ikke har landsdækkende interesse, men dog har stor lokal betydning, dermed også kunne indgå i Danmarks Radios udsendelser."

Det hele foregik nu ikke udramatisk. Dele af dagspressen opfordrede Danmarks Radio til at "holde fingrene væk fra lokalstoffet" og kaldte det for "disse fuldkommen unyttige regionalradioer".

"Den kritik er heldigvis forstummet, og på en gennemsnitsmorgen er det næsten hver tredje dansker, der står op sammen med P4, hvilket i sig selv er et imponerende tal. Noget af hemmeligheden ved P4s store succes er netop, at lytterne får en tæt, regional dækning - samtidig med, at de hele tiden kan holde sig orienteret om, hvad der sker i resten af Danmark og ude i verden," mener P4s kanalchef Ole Mølgaard.

Han tilføjer, at P4 på regionernes 50 års fødselsdag den 4. april helliger sendefladen til at kippe med flaget for regionalradioen. Det vil både ske med aktuelle indslag, historiske klip og med musik fra det seneste halve århundrede. Derudover åbner der også et jubilæumssite på dr.dk på mandag.


Får snart flere journalister

I dag arbejder omkring 260 af DRs medarbejdere på de regionale stationer, og i den kommende tid styrker DR distrikterne yderligere, forklarer ledende redaktionschef Jan Ørskov fra DR Danmark.

DR har netop søgt efter 10-12 regionale journalister, der skal være med til at styrke DRs indsats fremover. Ikke alene i radioen, men også ved at der kommer flere billeder fra hele landet i DRs medier.

"For DRs lyttere, seere og netbrugere er gevinsten dobbelt ved den styrkelse. Regionalt kan vi lave flere levende billeder og flere interview med borgere, politikere, erhvervsfolk og eksperter fra det lokale område. Og samtidig kan vi få flere historier fra hele Danmark ud gennem DRs nationale nyhedstilbud som TV-Avisen, Radioavisen og DR Update," siger Jan Ørskov.


70 timers P4 på 10 uger

Ifølge DR Medieforskning har hver eneste dansker - ung som gammel - i gennemsnit hørt 70 timers P4 i de første 10 uger af 2010. Heraf har cirka 28 timer været regionalt stof i fladerne mellem klokken seks og ti og igen mellem 15 og 18.


Sådan markerer DR bl.a. jubilæet

dr.dk
Mandag den 29. marts åbner DR et særligt jubilæumssite i anledning af de regionale udsendelsers 50 års fødselsdag. På www.dr.dk/regioner/50aar vil man kunne gå på opdagelse i fortiden og blandt andet kunne læse beretningen fra Ole Damgaard fra DR København, som fortæller regionalradioernes historie fra den første udsendelser til nu.

Herudover kan brugerne indsende billederne af sig selv med deres radio og fortælle anekdoter om betydningen af deres regionalradio. Det kan være, hvad den betyder for dem i dagligdagen, et møde med en vært eller meget andet.

Brugerne kan skrive lykønskninger, gense Preben Heide i et tv-klip fra 1975 om radioudviklingen, høre de første udsendelser og meget andet. Sitet er tænkt som en totaloplevelse i tekst, billeder, levende billeder og lyd - og det ligner 'dengang'.

I radioen
Programmerne på P4 på jubilæumsdagen 4. april kommer i høj grad til at bære præg af jubilæet. Kendte kommer med indtalte hilsner - spredt ud over dagen.

De regionale flader fra 7-10 markerer dagen med udgangspunkt i deres eget område. Både ved at se tilbage men også ved at se frem og kigge på de kommende år.

Café Hack mellem klokken 10 og 12 har blandt andet besøg af Thorkild Simonsen, den tidligere Århus-borgmester og formand for Kommunernes Landsforening. De taler blandt andet om regionalradioerne og deres betydning, ligesom Ole Damgaard - i dag redaktør for P5 - kommer og fortæller anekdoter fra hans seneste 30-40 år, hvor han har arbejdet med regionalradio i DR-regi.

Også ’Søndag i farver’ fra klokken 14-16 kommer til at bære præg af jubilæet, og fra klokken 16 til 19 påskedag byder Søren Rebbe og Jørgen de Mylius på ’Hit på hit gennem 50 år’. Det er mere præcist hits fra alle de år, vi har haft regionalradio i Danmark.



Foto: Studiet i Aabenraa ved starten i 1960. (DRs arkiv)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -