Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR fyrer journalist Bette de Fine Licht efter 27 år i DR - pga. chefens fejl
Tirsdag 21. marts 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Freelancejournalist Bette de Fine Licht (70) har i næsten 30 år dækket Italien for DR – bl.a. i P1-programmet ’Orientering’ – men er nu fyret med omgående varsel. End ikke hendes forproducerede indslag må sendes. Fyringen sker efter én klage – i øvrigt den første i Bette de Fine Licht’s 27 år i DR. Klagen kom fra den tidligere Venstre-politiker Erling Tiedemann og blev syltet af Orientering’s nytiltrådte chef, Asger Røjle Christensen (billedet), i fem måneder. Det kom til at koste Bette de Fine Licht jobbet. ”Jeg er 70 år gammel og vidste, det skulle slutte en dag. Men det her er uværdigt, og jeg er vred”, siger Bette de Line Licht til fagbladet Journalisten. Også medarbejderne på Orientering finder fyringen uacceptabel.
Sagen startede helt tilbage i august 2005, hvor Bette de Fine Licht i et indslag i Orientering omtalte, at pave Benedikt skulle have udtalt: ”Ikke-troende bør have en adfærd, som om de troede på Vorherre, for så kommer det hele af sig selv”. Det undrede Erling Tiedemann, der er katolik, sig over og han skrev derfor til Orientering og bad om en dokumentation. Det gjorde han gentagne gange, og det eneste svar han kunne få fra Asger Røjle var en postadresse til Bette de Fine Licht i Italien. Så kunne Tiedemann selv skrive og spørge.

Først ved juletid kom det så frem, at citatet var forkert. Men i august troede Bette de Fine Licht at citatet var korrekt. ”Dengang var jeg ikke i tvivl. Ordene er igen og igen citeret i italiensk presse. Også af senatets formand, Marcella Pera, der bestrider landets næsthøjeste stilling. Alle hernede tror, at det er ægte.”, udtaler Bette de Fine Licht til Journalisten.

Den 29. december skriver Erling Tiedemann en kronik i Berlingske Tidende – og så reagerer DR pludselig omgående. Lisbeth Knudsen undskylder, og chefen for Orientering Asger Røjle ringer til Bette de Fine Licht den 30. december og fyrer den mangeårige medarbejder med omgående varsel.

”Asger Røjle fortalte mig, at han påtog sig størstedelen af ansvaret for, at Erling Tiedemann ikke havde fået noget hurtigt svar. Men for øvrigt skulle jeg ikke lave mere for dem. Det var slut. De indslag, der var produceret og lå på DRs lager, måtte heller ikke bringes. Men han bedyrede, at der overhovedet ikke var sammenhæng mellem de to sager”, siger Bette de Fine Licht.

Fyringen vækker vrede hos medarbejderne på Orientering. Den 2. januar skriver de til Lisbeth Knudsen: ”Forløbet af sagen får det til at se ud, som om en fejl kan give anledning til at sortliste en freelancer. Eller, endnu værre, at offentlig omtale, ja en enkelt kritisk kronik, kan føre til, at samarbejdet med en mangeårig freelancer indstilles. Det er uacceptabelt. Skal en kritisk røst i Berlingske Tidende afgøre, hvem der skal optræde i Orientering? Hvilken anden – troværdig – forklaring skal vi kunne præsentere de lyttere for, som i den kommende tid vil undre sig og spørge os, hvorfor de ikke længere hører Bette de Fine Licht i Orientering?”

Siden udgangen af december har DR dermed været uden en fast medarbejder i Italien. Den tidligere mellemøst-korrespondent Ole Sippel (64) starter i Rom til april.

Fagbladet Journalisten har talt med Asger Røjle, og han påtager sig personligt ansvaret for, at Erling Tiedemann måtte vente i flere måneder på at få svar på sin kritik og indrømmer også, at det fik konsekvenser for DR’s mangeårige freelancejournalist.

”Er det ikke at rette bager for smed, når hun skal straffes for en fejl, du erkender at have gjort?” spørger Journalisten.

Asger Røjle svarer: ”Nej, jeg har ikke meget at tilføje. Det er en dum sag”.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -