Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR alvor: FM-båndet skal lukkes i 2015
Fredag 13. november 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Omkring 20 millioner danske transistorradio, bilradioer, stueradioer, clock-radioer osv. bliver uanvendelige om godt fem år. Glem også alt om at høre radio på mobilen, på ipod’en osv. Hvis det står til DR. I det nye medieudspil fra DR er en lukning af FM-båndet den store prioritering på radiosiden. Og det er ikke kun DR, der skal stoppe med at sende på FM-båndet; alle andre stationer skal også forlade FM-båndet. Grunden er, at DR ønsker en ”helhjertet og visionær satsning på digital radio”. Måske som det eneste land på kloden.
Mens DAB er på vej til helt at forsvinde i stort set alle lande, der har ’flirtet’ med den 15 år gamle teknologi, så er DR for alvor brændt varm på denne – i manges øjne og ikke mindst ører – rigtigt dårlige måde at sende radio på. DR mener omvendt, at DAB giver en ”forbedret kvalitet” (sic!) – og, at det er vigtigt for mangfoldigheden, at FM erstattes af DAB. Helt!

DR ønsker nemlig, at alle radiostationer i Danmark skal stoppe med at sende på FM-båndet ”hurtigst muligt og senest i 2015”, og at alle lyttere dermed skal tvinges til at skifte til DAB.

Det vil bl.a. betyde, at næsten samtlige bilradioer i Danmark skal udskiftes. Det vil også betyde, at millioner af mobiltelefoner, gadgets mv. – der alle har en FM-modtager indbygget – ikke længere kan bruges til at høre radio på. Og der er intet, der tyder på, at de store producenter i Kina, Korea eller Finland vil lancere fx mobiltelefoner med DAB, da der stort set ikke er andre lande end Danmark og måske UK og Norge, der tror på DAB.


DR mener:

Når DR ønsker en så radikal ændring, der vil betyde, at danskerne skal bruge måske mellem 5 og 10 milliarder kroner på at udskifte de nuværende 20 millioner FM-modtagere med DAB-radioer, så begrunder man det bl.a. med at internetradio ikke er løsningen og et ønske om at skabe en større mangfoldighed af danske kanaler på radioområdet. Det hedder i DRs medieudspil således:

I takt med den teknologiske udvikling og udbredelsen af bl.a. internetradioernes tusindvis af radiokanaler, vil lytterne opleve langt større valgfrihed og kunne finde små nichekanaler, som tilfredsstiller netop deres personlige lyttebehov. Samtidig vil der i løbet af forligsperioden blive udviklet en række tillægstjenester i form af tekst og billeder, som vil udvide radiooplevelsen. Trods den stigende pluralisme er der fortsat et poten¬tiale på det danske radiomarked, som ikke er blevet forløst. Det skyldes hovedsageligt be¬grænset konkurrence på indhold - og særligt på grund af fraværet af en konkurrence på dansk indhold.

Her vurderer DR, at DAB er en helt central del af løsningen. Med den markant øgede kapacitet, som en satsning på DAB kan medføre, vil hele det danske radiomarked få mulighed for at udfolde sig. Det vil skabe kvalitet og mangfoldighed på flere niveauer til gavn for den enkelte lytter, markedet og samfundet som helhed. DAB vil derfor være en rigtig satsning, fordi der vil blive plads til langt flere konkurrerende aktører på DAB, end der er i dag på FM. Desuden vil den væsentligt øgede kapacitet på DAB også give mulighed for langt mere alsidigt udbud af indhold.

Foruden forbedret kvalitet og øget mang¬foldighed på et DAB-baseret radiomarked, besidder DAB-radio også væsentlige fordele i forhold til internetradio. Det gælder særligt i forhold til evnerne til at opretholde beredskabsforpligtelsen effektivt. I forbindelse med terrorangrebene i USA i 2001 så man, hvordan både mo¬bilnet og internet gik i sort på få sekunder. DAB giver et anderledes og langt mere stabilt net for radioudsendelse. Samtidig er DAB-radio i sin form ikke så fragmenteret i indholdet, som internetradio, hvilket giver DAB et fortrin i form af et stærkere annoncepotentiale og dermed en større kommerciel værdi.

Med indgåelsen af tillægsaftalen til medieforliget om radiomarkedets fremtid af 9. juni 2009, er løsningen på problemet rykket nærmere. Det ligger fast, at radiomedi¬et i Danmark bliver digitaliseret, og det giver mulighed for en styrkelse af radiomediet og af radiomarkedet, hvilket først og fremmest er til glæde for brugerne.

DR forventer at lytningen via DAB ved slutningen af den kommende medieforligsperiode kan nå et omfang, der er sammenligneligt med FM. DR foreslår derfor følgende:

At der fastsættes en dato for lukning af FM, så alle kan begynde at indrette sig efter de nye tider. Sluknin-gen bør foretages hurtigst muligt og senest i 2015.

At der hurtigst muligt gennemføres en informations¬kampagne for at få bilproducenter og importører til at montere DAB-radioer i nye biler.
På sigt har DR kun én MUX på DAB med plads til cirka 10 kanaler. Den planlagte overgang til DAB+ vil give mulighed for 20 kanaler pr. MUX. Hvis DR skal forblive relevant for alle danskere, er det afgørende, at der skabes handlefrihed til at tilrettelæg¬ge indhold på kanalerne, herunder afprøvning af nye indholdsformater og åbning og lukning af enkeltkanaler.”


Udspillet er formuleret af og godkendt af DRs bestyrelse, hvor de politiske partier (minus Enhedslisten) alle er repræsenterede.


Men DR vil selv råde over alle FM-kanaler

Begejstringen for DAB betyder dog på ingen måde, at DR vil gå i spidsen for en nedlukning af FM-båndet. Tvært imod.

DR lægger i sit medieudspil meget vægt på vigtigheden af, at DR frem til en lukning af de analoge signaler på FM, beholder alle de fire landsdækkende FM-kanaler der findes i Danmark, og dermed opretholder et monopol på landsdækkende radiospredning.

Så frem til en lukning af FM-båndet i 2015, ønsker DR altså ikke, at der skal være mere mangfoldighed i det danske radiolandskab. Det skal fortsat være DR, der sidder på det hele.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -