Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Nordisk DAB optimisme
Fredag 26. september 2003
Af Karsten Jensen
 
Radiodirektørerne fra de nordiske landes public service-radiostationer har på deres årlige møde slået fast, at DAB er den digitale radioteknik, som kommer til at erstatte sendingerne på FM.
På mødet i København blev det konstateret, at DAB er på fremmarch i de nordiske lande og i store dele af Nordeuropa.

I Danmark sælges apparaterne i stadig flere butikker, ligesom der er kommet flere forskellige modeller i handelen. Som ét af de første lande i verden vil Danmark i starten af 2004 have udbygget sit sendenet til at være landsdækkende.

I Island vil public service-stationen - sammen med Islands Universitet - foretage de første DAB-forsøgssendinger og dermed give islændingene adgang til et nyt klassisk tilbud. Dermed kan lytterne høre DAB over hele Norden.

Sveriges Radio sender på syv digitale kanaler, og digitalradiokomitéen under Kulturministeriet vil i løbet af kort tid gøre sit forslag færdig til en udbygning af de digitale sendenet. Radiutgivareföreningen, Sveriges Radio og Teracom foreslog tidligere på ugen, at man i januar 2005 dækker 88 pct. af de svenske husholdninger med natinale sendinger og 75 pct. af husstandene med regionale sendinger. Først i 2020 vil man opnå en dækning på 99 pct. Et andet forslag fra de tre partnere går på samme udbygningstakt for nationale DAB-senindinger, men derimod langsommer for de regionale sendinger de første år, hvilket indebærer dækningen først vil være 75 pct. i 2008 .

Finland har netop udbudt fire nye digitale koncessioner for de kommercielle radioaktører, og de vil blive taget i brug i begyndelsen af 2004.

Norge udbygger DAB i regionalområderne, og Kanal 4 vil inden for det næste år også kunne høres på DAB.

De nordiske radiodirektører er enige om, at det kommer til at tage tid, før DAB er allemandseje, men også om at DAB fortsat er den bedste teknologi med henblik på digitalisering af radio.

Radiodirektørerne har taknemmeligt bemærket, at senest den danske kulturminister Brian Mikkelsen (K) har udtrykt støtte til DAB, og at kulturministeren ser frem til, at også de kommercielle stationer i Danmark begynder at sende på DAB. Og radiodirektørerne kan også med tilfredshed konstatere, at Sony netop har annonceret, at de vil lancere deres første bærbare DAB-modtager i starten af 2004.

"Når et firma af Sonys kaliber skruer op for ’DAB-blusset’, er det ikke blot motiverende for os, der arbejder med DAB, men også et klart signal til lytterne om, at DAB er fremtidens digitale radiomedie," siger programchef i DR Radio, Karen Marie Zeuthen.

Både hun og radiodirektørerne fra de nordiske lande finder fremgangen for DAB i Storbritannien inspirerende. I Storbritannien blev der således i sidste måned solgt lige så mange digitale modtagere som FM-radioer.

Med cirka 175.000 digitale apparater er briterne i dag dét folkefærd i verden, der har flest digitale radioer. Tyskerne har mellem 50.000 og 80.000 - især i deres biler, mens der er omtrent 8.000 digitale radioer i de nordiske lande. Heraf findes de fleste i Danmark, hvor cirka 5.000 er ejere af en DAB-radio.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -