Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


TDC om APL-linier: Spørg vore konkurrenter
Torsdag 22. december 2011
Af Ulrik Brinck
 
Blandt de mindre og mellemstore, lokale radiostationer er der stadig interesse for de gammeldags, analoge APL-linier til signalfremføring fra studie til sender - men TDC vil ikke længere sælge dem.
Som tidligere omtalt her på radionyt.com var det lige ved, at Roskilde Dampradio ikke kunne få sin APL-forbindelse med sig, da stationen for nylig flyttede til nye lokaler. Meldingen fra TDC Erhverv var, at produktet ikke længere udbydes. Men Dampradioen havde jo allerede produktet og skulle bare have det flyttet, hvilket til sidst også endte med at lykkes. En anden station, som ifølge radionyt.coms oplysninger ønskede at nyoprette en forbindelse til sit studie fra et kulturhus, har derimod indtil videre opgivet det.

Sådan en APL-forbindelse er ellers ikke just nogen teknisk kompliceret sag. Den består blot af 'rå kobber', d.v.s. telefonledning uden noget teknisk udstyr indblandet. Og rå kobber har TDC nedgravet overalt i landet, så det burde jo være 'peace of cake' for selskabet at lave sådan en forbindelse. For de mindre og mellemstore radiostationer er forbindelsestypen attraktiv, fordi det er en yderst pålidelig forbindelse til forholdsvis små penge.

Radionyt.com har spurgt TDC, om det da slet ikke længere er muligt for en radiostation at leje sådan en forbindelse. Svaret er, at det er muligt at leje rå kobber - ikke hos TDC Erhverv, men hos en anden afdeling, der hedder TDC Wholesale.

Hos TDC Wholesale viser det sig imidlertid, at man ikke udlejer ledningsforbindelser enkeltvist til f.eks. radiostationer, men kun i større mængder til grossistkunder, d.v.s. andre teleselskaber, der bruger dem til at udbyde egne produkter.

"Så er der den mulighed, at du kan forespørge en af de kunder, vi har en rå kobber-aftale med", lyder det fra TDC Wholesale, der dermed sender radiostationerne videre til TDC's konkurrenter.

Blandt TDC's konkurrenter har radionyt.com ikke fundet et selskab, der ønsker at leje rå kobber af TDC og videreudleje det 'i løs vægt' til en radiostation. Vi har dog ikke talt med samtlige teleselskaber på det danske marked, men fra dem, vi har talt med, er meldingen, at kundesegmentet er for lille til, at man vil lave sådan et produkt. I stedet peger man på dataforbindelser og fiber.

Men hvis dataforbindelser prismæssigt skal ned i nærheden af de gammeldags APL-linier, så skal det være internetforbindelser - og disse er i praksis ikke lige så pålidelige som en direkte forbindelse fra punkt A til punkt B.

Og med fiber er problemet, at kablerne ikke, som rå kobber, allerede er nedgravet overalt, og at det derfor er meget uforudsigeligt, hvad en fiberforbindelse fra f.eks. studie til FM-sender vil koste, både i etablering og i abonnement. Det eneste, der kan siges nogenlunde sikkert er, at man skal være yderst heldig for at komme ned i nærheden af prislejet for de gammeldags APL-linier - som man altså tilsyneladende ikke længere kan få.


Læs også:
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=18872


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -