Sveriges Radio, der i modsætning til DR, fortsat sender på kortbølge, har valgt at sende flere timers ekstra svensksprogede nyhedsudsendelser dagligt til kriseområderne i Syd- og Sydøstasien, hvor omkring 70.000 mennesker er dræbt af tsunamier fremkaldt af undersøiske jordskælv ud for Sumatra, og hvor flere hundrede skandinaver fortsat savnes. Mens strøm- og telefonforbindelser er afbrudt, er der kun kortbølgeudsendelser der når frem. Danske i udlandet henvises af DR til at hente nyheder på Internettet, tekst-tv, satellit og via DRs nyhedstelefon. Absurde forslag når strømmen er gået og telefonerne er nede.
Da DR skulle overbevise kulturminister Brian Mikkelsen om, at DRs kortbølgeudsendelser til danske i udlandet skulle nedlægges, forbigik DR fuldstændigt, at omtale leveringssikkerheden i f.eks. krisesituationer.
Radionyt.com skrev den 10. november 2003: "DR undlader fuldstændigt, at berøre leveringssikkerheden i f.eks. krisesituationer. Hvis ret mange brugere f.eks. samtidigt forsøger at få informationer – eller endnu værre at lytte radio – via Internettet på samme tid, f.eks. i en krisesituation, så går Internettet ned. Der er naturlige grænser for antallet af samtidige brugere. Borgerkrig, terrorist-aktioner, naturkatastrofer rundt omkring på kloden kan også medføre, at berørte danskere i krise- eller endog krigszoner ikke lige tager bussen til nærmeste Internetcafé. Går strømmen, så er der i øvrigt heller ikke meget Internet der virker. Det er også kendt at satellit-distribution kan være sårbar, og at der er grænser for, hvor mange der samtidigt kan anvende mobil-telefoni. Til gengæld er der intet loft over, hvor mange der kan lytte kortbølgeradio samtidigt, og det kan vel at mærke ske på en simpel batteridrevet transistorradio. Alt sammen forhold, som DR helt undlader at gøre ministeriet opmærksom på".
Det er velkendt, at der er grænser for, hvor mange mobiltelefoner, der kan være i brug samtidigt. Det er også velkendt at mobiltelefoner skal lades op jævnligt. Men hvis der ikke er strøm ved de mobiltelefonmaster, der skal betjene brugerne - eller masterne måske er ødelagte eller skyllede i havet, så holder DRs forestilling om, at danske i udlandet kan hente nyheder på mobiltelefonen overhovedet ikke.
DR svigter danskerne ude på de berørte feriesteder, som har klaget over, at de ikke fik information om, hvad det var der skete. Og endnu værre kan det frygtes, at situationen er for danskere på helt isolerede steder, der er afskåret fra omverdenen.
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=8360
|