Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Blachman bag ny P1-lyd
Fredag 9. april 2010
Af Karsten Jensen
 
Folk skal vide, hvilken kanal de lytter til, når de tænder for P1. Det skal kanalens nye lyd-design, som komponisten og musikeren Thomas Blachman står bag, sikre.
En hoppebold der hopper op og ned og lyden af menneskemylder i en lufthavns transithal. Det er nogle af de lyde, der i fremtiden skal gøre P1's lyttere opmærksomme på, hvilken kanal de lytter til.

Det er musiker og producer Thomas Blachman, der står bag P1's nye lyddesign. Den seneste tid har han arbejdet med at finde de lyde, som kendetegner P1's profil. Og det er ikke tilfældigt, at det blandt andet er lyden af hoppebolde, som skal være kanalens lydmæssige logo.

"Det er altid interessant at iagttage en hoppebold, der hopper op og ned. Nogle gange kan man forudse boldens næste nedslag - andre gange ikke. I det nye lyddesign er der på "hoppeboldene" monteret de toner, der til sammen udgør "Drømte mig en drøm i nat", som i mange år har været P1's kendingsmelodi," siger han og fortsætter:

"De hoppende bolde forekommer i alle tænkelige kompositioner samt som accelererende og decelererende. Samtidig er lyden af hoppebolde en genkendelig markør, når det handler om at fortælle, at det er P1, man lytter til," siger han.

En gammel kending
Til næste år er det 80 år siden, P1 første gang brugte folkevisen "Drømte mig en drøm i nat" som kendingsmelodi.

Men selvom den har mange år på bagen som P1-kending, fortsætter melodien sit liv på kanalen.

"Det er en utroligt smuk melodi, og selvfølgelig skal den fortsat bruges som kending," siger Thomas Blachman, som dog ikke lægger skjul på, at melodien har fået et lydmæssigt løft.

En af de andre lyde i det nye lyddesign er lyden af mennesker i en transithal.

"På P1 er det hele meget intensivt og tæt, og det skal være tydeligere, når man som lytter går fra det ene program til noget nyt. P1 er som en lufthavn, hvor man skal igennem transithallen for at skifte til et andet fly," siger Thomas Blachman.

Lyddesign skal understøtte P1's indholdsmæssige løft
P1's ny lyddesign er udviklet i kølvandet på det seneste års kvalitetsprojekt, hvor der er arbejdet med at skærpe og udvide kanalens mange tilbud.

"Danskernes lyttevaner har ændret sig de seneste år. Lytterne tænder i dag primært for kanalen - og i mindre grad for det enkelte program," siger P1's kanalchef Anders Kinch-Jensen - og fortsætter:

"Det betyder, at vi har måtte foretage et valg: Nemlig om vi ville vi følge med i lytternes forbrugsmønster og blande kanalens indholdsfokuserede programmerne ind i hinanden i det, man kalder et flow - eller om vi netop ville fastholde blokradio-princippet med mange indholdsdefinerede magasiner med hver deres særpræg," fortæller Anders Kinch-Jensen og fortsætter:

"Vi har valgt det sidste - åbnet flere nye programmer med meget kvalificeret indhold og generelt styrket deres særpræg og dermed kanalens mangfoldighed. Naturligvis i samklang med nogle overordnede retningslinjer - bl.a. at alle programmer skal opfylde krav til en forholdsvis homogen lyttergruppe og til lytternes primære begrundelse for at tænde for P1, nemlig deres samfundsinteresse," siger han.

Mangfoldigt programudbud
Derfor har P1 i dag et mere mangfoldigt programudbud og over 50 daglige eller ugentlige faste med forskelligt indhold, forskellige krav til genrer og forskellige grader af aktualitet - og blandt de forholdsvis nye kan nævnes 'Skønlitteratur på P1', 'Eksistens', 'P1 Dokumentar', 'P1 Morgen Lørdag', 'Netværket' og en række kortformater som 'Sprogminuttet', 'Videnskaben kort', 'Verden kort' og 'Miljøreportagen'.

"Vi besluttede derfor at bede Thomas Blachman om at udvikle det design, der kan binde de mange forskelligheder sammen til ét hele. Understøtte lyden af P1 og det, som kanalen står for. Og vi er meget glade for Thomas Blachmans resultat - nemlig med lufthavnsterminalen som metafor at understrege kanalens mange destinationer, nysgerrige udlængsel og store mangfoldighed," slutter kanalchefen.

Lytterne kan høre Thomas Blachmans nye lyddesign på P1 fra torsdag den 15. april.


Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -