Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Danmark er radiomæssig bundprop i hele den vestlige verden.
Onsdag 18. juni 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
"Danmark er desværre en suveræn bundprop i hele den vestlige verden, når det gælder eksistensen af et kommercielt radiomarked. Men DR’s reelle monopol kan brydes ved en grundig replanlægning af FM-båndet," udtaler adm. direktør for Sky Radio, Kasper Krüger. DR - der som bekendt sidder med de fire eneste landsdækkende FM-kanaler - har derimod ikke så meget lyst til at frekvenserne skal replanlægges, så andre kan komme til at sende landsdækkende på FM. Mediedirektør for DR Lars Grarup foretrækker, at der satses på DAB i stedet. Efter i ti år at have snakket om en replanlægning skal politikerne nu til at træffe en endelig afgørelse.
Mediepolitikerne har allerede for længst aftalt at der skal laves en replanlægning af FM-båndet i Danmark, men ikke hvornår og hvordan.

Nu prøver politikerne fra forligspartierne at blive enige om den endelige udmøntning af aftalen om en replanlægning.

"Med en gennemgribende replanlægning vil der for første gang blive skabt en ligeværdig, fair og åben konkurrence på radiomarkedet," siger Kasper Krüger i dag til dagbladet Børsen med henvisning til, at situationen for kommerciel radio i Danmark er den dårligste i hele den vestlige verden.

I Danmark sidder DR solidt på FM-båndet. De kun fire eksisterende landsdækkende radiokanaler sidder DR - og dermed den danske stat - på. FM-5 nettet dækker kun en del af landet (50-80 pct. afhængig af beregningsmetode), men denne kanal sidder den danske stat også på - gennem TV 2. Kommercielle aktører har kun lokale, små og svage sendere på FM båndet - med én undtagelse: Radio 100FM's sender på 100.0 MHz.

Men fra DR hedder det nu, at en replanlægning vil være at investere i gammel teknologi - med begrænset udbytte, og at den digitale teknologi dermed ville blive sat på standby.

Oppositionen kæmper iflg. Børsen (også) for at "anvende ressourcerne på en yderligere digitalisering af radionettet kendt som DABteknologi."

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen siger: "Og spørgsmålet er, om man ikke hellere skulle bruge ressourcerne på DAB-teknologien,". Han frygter, at en replanlægning vil kunne komme til at genere en masse DR-lyttere.

Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby siger omvendt, at Venstre ønsker at anvende ressourcerne på FM-båndet. Hun fastslår, at man begår en meget stor teknologi-fejl, hvis man udelukkende fokuserer på DAB-teknologi.

De europæiske erfaringer med DAB-radio er blandede, konstarerer Børsen, uden dog at nævne, at det kun er i 2-3 europæiske lande (ud af de godt 50 lande der findes i Europa), at DAB-radio har nogen som helst udbredelse og at lytningen til DAB selv i disse lande - på trods af årelange kampagner - udgør en overordentlig beskeden andel af den samlede radiolytning. Det nævnes heller ikke, at lydkvaliteten på DAB er dårligere end på FM, eller at DAB praktisk taget ikke findes i nogen biler.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -