Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Seks års løb på stedet
Onsdag 25. april 2007
 
UGENS KLUMME: Så foreligger resultatet af den længe ventede høring vedrørende den foreslåede replanlægning af FM-båndet. I alt 29 høringssvar er der indkommet. Meget karakteristisk for den slags høringer, så fordeler høringssvarene sig i to grupperinger. Den ene gruppe svar er for en replanlægning, fordi dette tjener de pågældende besvareres egne interesser bedst muligt, mens den anden gruppe svar er imod en replanlægning, typisk fordi disse besvarere mener, at en replanlægning vil gå udover dem selv og deres interesser. ”Stor” må overraskelsen være.
Der har nu i snart seks år været et politisk flertal for at gennemføre en replanlægning af FM-båndet, et flertal for at skabe reel konkurrence til DR’s efter europæisk målestok helt uhørte greb om frekvensressourcerne, et flertal for at få skabt flere kommercielle radiotilbud til de danske lyttere, et flertal for at få et reelt monopolbrud. Det paradoksale er, at der på trods af dette politiske flertals udtrykkelige ønske er sket stort set ingen verdens ting. Det sølle resultat er, at vi med meget god vilje har fået 1 ½ landsdækkende radiokanal, nemlig knap en hel til TV 2 Radio, om end det bestemt ikke afspejles i deres lyttertal, og knap en halv til Radio 100FM.

Men hvorfor har vi så ikke fået den replanlægning, som er forudsætningen for øget konkurrence, når nu det politiske flertal har været til stede…? Fordi systemet og med systemet mener jeg embedsmænd i kulturministeriet, i mediesekretariatet og i IT- & Telestyrelsen, har været mere end almindelig dygtige til at gøre opmærksom på ”alle de problemer”, der er forbundet med en replanlægning. Så dygtige har man været, at man er lykkedes med at bevare et frekvensspild, som placerer Danmark i den absolutte verdenselite.

Selvom vi nu har fået et resultat af en prøveplanlægning, så er systemet fortsat lykkedes med at lægge hindringer i vejen for en politisk beslutning for, at denne prøveplanlægning rent faktisk nogensinde bliver til noget. Man er således lykkedes med at få politikerne til at stille nogle kriterier op for prøveplanlægningen, der får som konsekvens, at et større antal velfungerende kommercielle lokalradioer må lade livet på grund af frekvensmangel som følge af prøveplanlægningen.

Er dette en konsekvens som et politisk flertal har ønsket…? Bestemt ikke.

Er det således, at embedsværket, der formodes at skulle rådgive politikerne professionelt og uden egen politisk dagsorden, klart har gjort politikerne opmærksomme på, at man uden nogen problemer kan bevare tilstrækkeligt med frekvenser til de berørte kommercielle lokalradioer samtidig med, at der kan tilvejebringes et større antal nye nationale sendemuligheder…? Helt bestemt ikke.

Der foreligger nu en prøveplanlægning, der hvis man inddrager samtlige DR’s sendere, vil give plads til yderligere fem næsten landsdækkende kanaler og én delvist landsdækkende radiokanal. Til gengæld er konsekvensen af denne prøveplanlægning, at et antal kommercielle lokaleradioer må lade livet.

Såfremt der ændres på denne forudsætning, så vil det formentlig betyde plads til én landsdækkende kanal mindre, hvilket altså fortsat vil give plads til godt fire nye landsdækkende kanaler og én næsten landsdækkende. Modstanderne vil så sikkert sige, at en sådan ændret replanlægning vil tage lang tid at gennemføre. Sandheden er, at det formentlig vil kunne klares på ca. fire uger fra det tidspunkt, hvor de ændrede forudsætninger bliver formuleret.

Der er således reelt ingen argumenter for at modsætte sig en replanlægning, udover hvad der måtte følge af udvalgte aktørers ivrighed efter at forsvare egne interesser. Nu mangler vi blot, at man politisk slår i bordet, og viser hvem, der sætter den politiske dagsorden, og hvem der bestemmer udviklingen. Det skylder man de danske radiolyttere.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -