">
Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ny chip vil kunne give DAB i mobiltelefoner
Fredag 16. oktober 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mange mobiltelefoner kan modtage FM-radio, men ingen mobiltelefoner på det danske marked kan modtage DAB. Fra Nokia har det tidligere lydt, at det var "meget lidt sandsynligt at DAB finder vej til vores mobiltelefoner" - men nu kan en fransk udviklet chip måske vende billedet. Fra DAB Digital Radio Danmark lyder forudsigelsen, at der for alvor vil ske noget i løbet af 2010.

Verdens største mobilproducent Nokia har ikke ligefrem "stået på spring for, at implementere radiostandarden DAB i deres mobiltelefoner", som mobilsiden.dk skrev i december sidste år. Først når DAB når en masseudbredelse, ville Nokia overveje DAB i selskabets mobiltelefoner.

Chefredaktør for mobilsiden.dk, John G. Pedersen, siger til radionyt.com at DAB reelt har det svært, og peger på, at hvis et marked som Tyskland ikke satser helhjertet på det, så vil mange producenter også gå uden om teknikken.

Men ét stort og nyt marked i Europa (udover UK og Danmark) er på vej til en benhård satsning på en digital radioplatform, der ligger tæt på DAB og DAB+, nemlig DMB - og fra fransk side er der nu en ny chip på banen. En chip som producenter af bl.a. mobiltelefoner vil kunne anvende til at give forbrugerne ikke bare DAB, DAB+ og DMB men også digital tv i de nye generationer af mobiltelefoner. Den nye chip indeholder også funktionaliteter til 3G og Wi-Fi.

Det er Dibcom, der har lanceret en chip, man kalder DIB29090, og som er beregnet til at blive integreret i bl.a. mobiltelefoner og GPS-modtagare.

DIB29090 vil kunne modtage DAB+ og dermed også det gamle DAB-format, den vil kunne modtage radio i DMB (den franske standard for digital radio), den vil indeholde interaktive løsninger gennem 3G og WiFi og den vil kunne modtage jordbaseret digital tv - både DVB-T med MPEG4 og mobil-tv i T-DMB formatet.

Franskmændene har lavet prototyper, hvor den nye chip er implementerer, ligesom chippen kan købes til testbrug af eksempelvis mobilproducenter o.lign.

Dibcoms komponenter anvendes af bl.a. LG, JVC, Toshiba, Blaupunkt og Sony.

Dermed er der måske udsigt til at digital radio vil kunne få større udbredelse i mobiltelefoner. Selv om disse endnu ikke findes på det danske marked - bortset fra på gadget-niveau, så findes der i dag mobiltelefoner med DAB i UK, hvor Virgin Mobile har tilbud med DAB. Det oplyser chef for DAB Digital Radio Danmark, Christian Kjeldsen, til radionyt.com.

En af de store udfordringer er - samtidigt - at kunne håndtere de mange distributionsformer og samtidigt holde strømforbruget nede.

"De første telefoner, der kunne tage radio, brugte vanvittigt meget strøm og DAB telefonerne har ikke været nogen undtagelse. Konturerne er, at det kommer – og jeg tror, at der for alvor sker noget i løbet af næste år," slutter Christian Kjeldsen.

John G. Pedersen fra Mobilsiden.dk er dog knap så optimistisk: "Personligt kan jeg tage fejl - men jeg tror ikke, vi skal forvente at se DAB i telefonerne. Det er netbaserede tjenester som rykker. Tag f.eks. Apple som har FM-radio i deres nye iPod - de burde vel have valgt DAB?"

Situationen lige nu er sådan, at det stadig er FM-radio, der er et meget vigtigt punkt i en mobiltelefon, oplyser John G. videre. Specielt til 'den ældre målgruppe'. De unge er ligeglade - de vil bare have deres musik.


Foto: Virgin Mobiles Lobster, der blev lanceret i 2006, er - endnu i 2009 - den eneste egentlige mobiltelefon med DAB, og den er kun tilgængelig på det britiske marked





Få billigt mobilt bredbånd hos Fullrate




Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -