Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Fremtiden er radio med farveskærm
Torsdag 15. oktober 2009
Af Karsten Jensen
 
Radiomodtagelse er på vej ind i en ny fase, hvor farveskærmen på fremtidens radiomodtagere ventes at blive dén faktor, der ændrer den måde, hvorpå radiomediet opfattes på.
I gamle dage var tovejskommunikationen mellem radiolytterne lang og besværlig. Lytterne sendte postkort og breve til studieværterne eller ringede til studiet fra fastnettelefonen. Studieværten brugte dernæst sit medie for at kommunikere tilbage til lytteren. Senere blev kommunikationen lidt hurtigere med telefax, mails og SMS, men fremtidens radiomodtager kan ændre det billede.

Med de mange mobile enheder og de mange radiomodtagere, der kan tilkobles internettet er det nærmest en oplagt mulighed at implementere en farveskærm.

Mobiltelefoner har indbygget farveskærm, men potentialet er langt fra udnyttet da interaktion mellem lytteren og radiostudiet endnu ikke rigtig er begyndt. Men radiomediet er på vej i en ny fase, der kan vende op og ned på mediet og give nye muligheder.

De første spæde skridt til de nye interaktionsmuligheder ses blandt andet i de nye applikationer til Apples iPhones og midt i november lancerer Pure Wi-Fi, DAB+ og FM-modtageren Sensia, der har en indbygget 5,7” farveskærm.

Udover de ’traditionelle’ informationer om musikken og radio-kanalen kan fremtidens radiomodtageren også gå på nettet og eksempelvis koble sig på den pågældende radiostations webcam. Dermed bliver det pludselig radio-på-tv – eller omvendt…

Radiomodtageren fra engelske Pure kan kommunikere med portaler som Facebook og Twitter – ligesom moderne mobiltelefoner.

Når alle disse funktioner smelter sammen i mobiltelefonen kan man forestille sig, at lytteren kan følge med i radioudsendelsen, samtidig med, at radioprogrammet følges via webcam. Lytteren eller radiostudiet kan twitte eller ændre Facebook-status, der via et netværk kan kommunikere med hinanden – enten udelukkende til brug på nettet eller som en del af udsendelsen.

Lytteren kan med sin mobiltelefon tage billeder, som via de sociale delingstjenester kan deles med stationens øvrige lyttere ligesom stationen også kan ’skubbe’ billeder ud til brugerne.

Radioreklamerne kan suppleres med visuelt materiale, som dermed opnår en større opmærksomhed i forbrugerens bevidsthed.

Når radiostationen spiller den nye nummer ét på top 20 kan singlecoveret sendes ud til brugere, som så kan bestille sangen til download via musiktjenester.

Fremtidens mobile enheder bliver mindre afhængige af data-abonnement. Fra midten af 2010 vil Wi-Fi Alliance certificere de første produkter under den nye standard, Wi-Fi Direct. Der er tale om en peer-to-peer-teknologi (P2P-tekonologi, bl.a. kendt fra Napster, Kazaa og PirateBay), hvor enheder kan kommunikere med hinanden direkte uden en Wi-Fi-basestation. Wi-Fi Direct kan opbygge forbindelse mellem to eller flere enheder. Wi-Fi Direct-enheder, kan selv opdage andre kompatible enheder i nærheden og opbygge forbindelse til dem. Ifølge crn.dk er standarden både rettet mod private brugere og virksomheder. Marvell Technology Group meddelte i går, at man har planer om understøtte Wi-Fi-Direct gennem sin Marvell Mobile Hotspot teknologi via 802.11a/b/g/n-protokollerne. Her kommer den enkelte WLAN-klient selv til at fungere som access point.


Om Pure Sensia

Pure Sensia er den første Wi-Fi, DAB+ og FM-modtager med en 5,7” trykfølsom Capacitive skærm på 640x480px. TFT-skærmen har dog ikke speciel høj farveopløsning.

Sensia kan modtage netradio, de traditionelle FM-signaler og de digitale DAB/DAB+ kanaler. Sensia kan tilkobles en MP3-afspiller og med ekstraudstyr dockes med en iPod samt afspille mediefiler fra LAN-netværk. Afspilningssoftwaren håndterer WMA, AAC, MP3, MP2 og Real Audio.

Internetdelen klares med protokollerne 802.11b/g krypteret med WEP og WPA/WPA2.

FM-modtageren understøtter RDS og RadioText.

Foreløbig findes der kun tre applikationer til Sensia, nemlig Facebook, Twitter og en til vejrudsigter. Pure har åbnet for at 3. parts leverandører kan levere applikationer til modtageren og forventer snarligt at kunne tilbyde flere applikationer.

Sensia, der blev fremvist på Radiodays 2009 i Købehavn og omtalt i seneste udgave af DR P1’s ’Harddiske’, kommer på det danske marked midt i november, oplyser Pure og Pures danske samarbejdspartner til radionyt.com. I Storbritannien og Nordirland lanceres Sensia sidst i oktober.




Vind en iPhone. Tilmeld dig Stofa:e-news her








Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -