Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ingen tror længere på DRM
Onsdag 20. december 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DRM var tænkt som en ny digital standard for radioudsendelser på AM-området: lang-, mellem- og kortbølge. En rundspørge blandt lytterne til den cubanske radio's udlandstjeneste viste at alle var skeptiske overfor DRM. Og en netop lanceret DRM/DAB-transistorradio er en stor skuffelse.
Radio Habana Cubas (RHC) engelske afdeling har spurgt lytterne om deres holdning til DRM (Digital Radio Mondiale). RHC modtog 197 svar pr. e-mail fra lyttere i 23 lande - og samtlige 197 gav udtryk for skepsisk og endog meget stor skepsis overfor DRM.

Problemerne står nærmest i kø.

De nuværende DRM-udsendelser forstyrrer i stor udstrækning almindelige AM-udsendelser på kortbølgebåndene, og er dermed et stort irritationsmoment for de over 99 pct. af radiolytterne, der fortsat anvender AM og ikke DRM. Problemet er bl.a., at et DRM-signal fylder rigtigt meget på skalaen og dermed generer andre radiostationer på nabokanalerne.

Men hvad værre er: Ikke én af de 197 respondenter havde været i stand til at finde en kommercielt fremstillet DRM-modtager, der kan opfange DRM-udsendelserne stabilt.

Den typiske situation er, at lytterne oplever korte og lange drop-outs, hvor lyden helt forsvinder. Dermed er lytterne ikke i stand til at følge en given udsendelse. Og dette problem er også gældende selv i de tilfælde, hvor DRM-signalet er meget kraftigt hos lytteren.

En lytter i Storbritannien har i mere end et år - med en professionel DRM-modtager - nøje undersøgt sagen, og hans konklusion er klar: "DRM vil helt sikkert blive en fiasko, fordi teknologien simpelthen ikke er god nok til brug på kortbølge. Afbrydelserne - disse sorte huller - når man lytter, er forfærdelige og gør aflytning af radiostationer der sender i DRM særdeles irriterende - for at sige det mildt".

En af Cubas mest prominente radioteknikere, den nu afdøde professor Jorge Inclan Artze, har tidligere slået fast, at DRM grundlæggende er forkert for brug på kortbølge, da de der har udviklet teknologien, har glemt at udbredelsen af kortbølgeradio-signaler i ionsfæren er helt, helt anderledes end den form for jordbølge-udbredelse der sker på mellembølge i dagtimerne og på FM-båndet. Inclan mente, at digital radio på kortbølge kunne være en fremragende idé - men at der nødvendigvis måtte være en meget lang buffertid for at kunne eliminere drop-outs ved fading.

Hidtil har der kun været professionnelle DRM-modtagere på markedet samt nogle løsninger, hvor almindelige kommunikationsmodtagere kunne udbygges til at modtage DRM-programmer via en pc. For et par år siden kom den første transistorradio med DRM på markedet. Den blev dog hurtigt trukket tilbage, da den stort set ikke var i stand til at modtage DRM overhovedet. Efterfølgende har branchen gentagne gange stillet i udsigt, at nu kom billige, transportable DRM-modtagere på markedet. Men hver gang måtte lanceringen udskydes.

I efteråret kom der så endelig en radio på markedet. En kombineret DAB, DRM og FM-radio fra Morphy Richards. Radioen er dog kun til salg på internettet.

Det britiske DX-bland, Communication, har testet radioen, der koster 199 Euro (knap 1.500 danske kr.) - og dommen er hård: Det er uendeligt langsommeligt og besværligt at stille ind på DRM-udsendelserne, lydkvaliteten af DRM er meget skuffende og så kan kun de aller-kraftigste DRM-stationer høres - ellers er der konstante drop-outs eller slet ingen ting.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -