Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


EU-direktiv besværliggør radio på nettet
Fredag 16. marts 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
”Et stort tilbageslag for den fri adgang til cd-musik for europæiske borgere”. Således betegner DRs gen.dir. Chr. S. Nissen et nyt EU direktiv, der i realiteten vil forhindre DR i at give adgang til sine radio- og tv-programmer via Internettet, med mindre man undlader at bruge musik.
Europa Parlamentet afsluttede for nylig behandlingen af direktivudkastet, oplyser DR. Resultatet var skuffende og har afgørende konsekvenser for DR og alle andre europæiske radiostationer. Som det er nu, bruger DR - uden særskilt indhentet tilladelse fra pladeproducenterne - hvert år ca. 500.000 sekvenser fra cd'er som underlægningsmusik i radio- og tv-udsendelser. For denne anvendelse betaler DR til Gramex. Denne ret til mod betaling at udsende cd-musik til lyttere og seere gælder imidlertid ikke, når programmerne sendes på Internettet "on demand" - hvor brugerne selv bestemmer, hvornår de vil se/lytte til en udsendelse.
Direktivudkastet og dermed flertallet af Europa Parlamentets medlemmer mener, at radio- og tv-stationerne kan træffe aftaler om denne anvendelse med pladeindustrien. Men det lader sig ikke gøre i praksis, for der findes ikke en organisation, der har mulighed for at indgå sådanne aftaler på vegne af alle pladeproducenter og kunstnere. Direktivet kan i længden komme til at udelukke radio- og tv-stationerne fra anvendelse af den helt overvejende del af både den internationale og danske cd-musik.
"Pladeindustrien har gennemført en massiv og vellykket lobbyvirksomhed i Bruxelles", siger Christian S. Nissen. "Vi kan næsten kun se det som et led i en langsigtet strategi, hvor de store internationale multimedie-virksomheder vil reservere musikken til deres egne radiostationer og Internet-aktiviteter. Det er i den forbindelse tankevækkende, at EMI (en af verdens største medieproducenter) for nylig har indgået en strategisk samarbejdsaftale med en ny europæisk webcaster, dvs. en station som udsender sine produktioner over Internettet. Oven i købet en webcaster, som EMI selv har økonomiske interesser i.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -