Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ny velskrevet bog om radiojournalistik
Onsdag 16. oktober 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Thorkild Ellerbæk har begået en glimrende ny bog om radio i almindelighed og radiojournalistik i særdeleshed. Bogen hedder "Radio-bogen' og er en grundbog om radio - hvad er det for et medie - og hvordan gør man - især hvis man har en journalistisk tilgang til mediet. Udgangs-punktet for bogens forfatter er en begejstring for dén magi, der findes i radioen - en magi der kan gøre ham både sur og glad - endog rørt, påvirket og tit også klogere. Og samtidigt synes han, at forfladigelse og ligegyldighed præger alt for meget radio.
"Radio-bogen" giver på dets 208 sider en grundig indføring i radioen som medie for den helt uerfarne journalist, men har bestemt også værdi for den mere garvede radiomedarbejder. Målgruppen forekommer i nogen udstrækning at være nuværende og kommende journalister ansat i DR. I hvert fald er de arbejdsgange og andet der beskrives i bogen tydeligvis henvendt til journalister med endog meget god tid - meget mere tid end journalister og programmedarbejdere på private, kommercielle radiostationer kun kan drømme om at have til rådighed.

Men "Radio-bogen" er alligevel en god bog, der tilmed er velskrevet og letlæselig - og næsten uden gentagelser. Den beskriver indgående alle de aspekter en journalist bør og skal vide for at kaste sig ud i radio-genren. Der forklares hvordan indslag forberedes, planlægges og struktureres og om virkemidler. Vi får lige repeteret forskellen på 'præmis' og 'vinkling'.

Ellerbæk giver en fin indføring i sproget, dets struktur og virkemidler og om, hvordan den gode historie bygges op.

Teknikken - inkl. mikrofonteknik, optagemuligheder, redigering og overvejelser om, hvordan lyd kan anvendes som redskab - glemmes heller ikke.

Under overskriften 'Etik - tak" forsøger Ellerbæk at slå til lyd for gode gamle dyder om etik, moral og troværdighed. Dyder der efterhånden har trange kår - bl.a. og ikke mindst på tv og i dagspressen, hvor kampagnejournalistik har gyldne tider.

"Radioens genrer" er et spændende afsnit, hvor vi får forklaret forskellen på 'en udsendelse' og 'et program' og der diskuteres forskellige definitioner på 'reportage', 'feature', 'monteret indslag', 'dokumentar' og 'montage'.

Også afsnittene om radioen som nyhedsmedie, direkte radio og om sproget og præsentation er gode.

Det eneste afsnit i bogen der falder lidt til jorden er afsnittet om radio på nettet - netradio. Her mister forfatteren jordforbindelsen. Netradio lanceres nærmest som en åbenbaring og beskrives som dét sted, hvor radioen vil udvikle sig i fremtiden. Det er der nu stærkt delte meninger om i den virkelige verden. Der nævnes ikke at nettets natur sætter naturlige grænser for væksten her eller det forhold at samtidige netradiolyttere tælles i hundreder mens "almindelige" radiolyttere tælles i titusinder og hundredetusinder. Afsnittet er for det meste noget vås.

Thorkild Ellerbæk har skrevet det meste af bogen, men enkelte af afsnittene er skrevet af til formålet hidkaldte eksperter - bl.a. om ophavsretslige spørgsmål, radiojura og radiointerview. Særlig omtale fortjener Annette Holms afsnit om radiointerview, der er aldeles fremragende: klart og tydelig, letforståeligt og relevant.

Og så naturligvis afrundingen. Det er DRs radiodirektør Leif Lønsmann, der på sin sædvanligt vidende og glidende facon runder bogen af med en velskrevet beskrivelse af radiomediet under overskriften 'Fra bølger til bytes'.

Bogen er udgivet på forlaget Ajour i samarbejde med DR Multimedie, koster 228 kr og kan bestilles på http://www.djh.dk/ajour


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -