Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Radiostationer frygter ny lov om ophavsret
Fredag 22. november 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De danske radiostationer er bekymrede over et forslag til en ny ophavsretslov, som skal andenbehandles til december. Lovforslaget indeholder en paragraf, der gør det ulovligt at kopiere indholdet af en kopisikret cd. Radiostationerne frygter, at det vil forhindre dem i selv at vælge, hvilke numre de vil spille, skriver Computerworld. Samtidigt rasler IFPI med sablen og vil sætte begrænsninger for anvendelse af musik i radioudsendelser generelt - eller hæve betalingen til Gramex.
En ny ophavsretslov, som ventes vedtaget i løbet af kort tid, vækker bekymring hos de danske radiostationer. Loven vil nemlig gøre det ulovligt at lave kopier af cd'er med kopisikret musik, skriver Computerworld.

Det vil betyde et farvel til den fulde digitalisering af produktion og udsendelse, og radiostationerne - med DR i spidsen - frygter desuden, at de vil blive tvunget til alene at spille musik, som enten ikke er beskyttet, eller som pladeselskaberne har sendt ud til promotion-materiale.

Dermed vil pladeselskaberne få en kraftig indflydelse på hvilke numre, der kan spilles i radioen.

Generaldirektør i DR, Christian S. Nissen, er bekymret over den udsigt: "DR kan sådan set godt forstå pladebranchens bekymringer, men for radiostationernes vedkommende er der jo ikke tale om, at de undergraver pladebranchens indtjeningsmuligheder. Den kopiering som foregår, sigter på udsendelse, og der betales vederlag, hver gang der udsendes et stykke musik", siger han til Computerworld Online.

Får DR - og andre radiostationer fremover forbud mod at kopiere musikken over på harddisc - vil det betyde, at DR og andre radiostationer skal have teknikere ansat til at sidde og afvikle musikken manuelt med en almindelig cd-afspiller. Det har hverkenDR eller andre radiostationer ressourcer til at gøre.

Christian S. Nissen har netop haft foretræde i folketingets kulturudvalg, hvor han talte på den samlede radiobranches vegne. Han håber nu, at der vil blive indført en undtagelse fra bestemmelsen om kopisikring i den nye ophavsretslov.

Men det kan godt gå hen og blive problematisk, skriver Computerworld videre. I et svar til kulturudvalget slår kulturminister Brian Mikkelsen (K) fast, at bestemmelsen om omgåelse af kopispærringer også gælder for DR:

"Disse regler indebærer blandt andet et generelt forbud mod at omgå tekniske kopispærringer og lignende, uanset om man som bruger er omfattet en undtagelsesbestemmelse i ophavsretsloven. Disse regler gælder således også for DR's anvendelse af fonogrammer, der indeholder kopispærringer og lignende", skriver kulturministeren.

Advokat for pladebranchens fællesorganisation IFPI, Johan Shlüter forsikrer dog, at det ikke vil blive et problem for radiostationerne: "Der er mulighed i den nye lov for, at pladebranchen kan indgå aftaler med radiostationerne om, at de får musikken i et ikke-beskyttet format, som så kan overføres til deres afviklings-systemer", siger han.

Men problemet omkring kopisikringerne er ikke det eneste. Pladebranchen har sendt et forslag til kulturudvalget, hvor branchen fremhæver sit ønske om at få lavet begrænsninger af, hvordan og hvor meget musik, der må spilles.

Blandt andet har branchen ytret ønske om, at der ikke må udsendes foregående lytterinformation, at numrene ikke spilles i deres fulde længde, og at numre fra samme cd eller kunster ikke må spilles inden for et kortere tidsrum.

"Den digitale udsendelse af musik skaber en helt ny situation, hvor lytterne får mulighed for at optage musikken i en meget høj kvalitet. Derfor ønsker vi at få begrænsninger på, hvordan musikken udsendes, så radioen ikke bliver en erstatning for at købe en cd. Ellers må vi jo se på, om det er muligt at hæve det vederlag, som stationerne betaler gennem Gramex", siger Johan Schlüter, der er advokat for IFPI.

Det kan DR’s generaldirektør ikke affinde sig med. "Det er jo et ret voldsomt indgreb i den redaktionelle frihed, i og med at det så er pladebranchen og ikke musikredaktørerne på de enkelte stationer, der kommer til at bestemme, hvad der bliver spillet. Det kan radiostationerne simpelthen ikke være tjent med. En højere betaling til Gramex kan vi heller ikke leve med", siger Christian S. Nissen til Computerworld, der oplyser at lovforslaget efter planen kommer til andenbehandling i folketinget den 3. december.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -