Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Hvor forsvandt den kritiske journalist hen?
Onsdag 23. januar 2008
 
UGENS KLUMME: Eller måske mere korrekt, hvor forsvandt den kritiske journalistik hen? Blev den også sparet væk i en af DR’s utallige sparerunder? Eller var det tidsånden, der tog den?

En ting er sikkert; det er ikke de kommercielle medier, der har taget den, selvom de måske nok kan siges at være værdige repræsentanter for den fremherskende tidsånd i mediebilledet.

De ikke-kommercielle lokale medier kan sikkert heller ikke pålægges skyld for noget ran af kritisk journalistik, her måske ikke så meget af manglende lyst, men mere manglende midler og muligheder for at begå et sådant ran.

Men uanset hvem der har ranet den kritiske journalistik – så er det en uomtvistelig kendsgerning, at den er pist borte.

Både fra DR-TV og DR-Radio, hvor den ellers i hine tider har spillet en fremtrædende rolle.

I disse medier kan man se og høre pæne mennesker i journalistens rolle spørge politikere og såkaldte eksperter om deres syn på og vurdering af det ene eller det andet emne, der pt. præger dagsordenen, og pænt vente på, at disse meningsdannere taler ud og får sagt netop det, de allerhelst vil sige, og de pæne mennesker i journalistens sted siger pænt tak, fordi vedkommende ville medvirke i netop denne radio- eller TV-udsendelse.

Det er da også meget pænt af disse mennesker at oplyse den undrende offentlighed om netop deres synspunkt på dette og hint i den bedste sendetid. Men man kan godt komme til at savne bare et enkelt lille, bitte kritisk spørgsmål.

Som f.eks. når den pæne, og meget forhenværende sociale, men nuværende velfærdsminister kan slippe afsted med ganske uimodsagt at sige, at årsagen til bolignøden i landets hovedstad ene og alene skyldes bygningsarbejdernes alt for høje løn, og bestemt ikke skyldes mangel på almene boliger!

Har man som seer ikke ret til at have en forventning om, at den pæne unge mand, der nu sidder der og taler med ministeren, stiller et uddybende spørgsmål om, hvordan ministeren nu kan nå frem til en sådan konklusion? Og hvad vil ministeren så ellers gøre ved den sag? Kræve at bygningsarbejderne går drastisk ned i løn? Eller at der skal hentes (mere) billig arbejdskraft i udlandet, således at Danmark ikke risikerer at komme til at lide under løninflation? Også et begreb introduceret af ministeren i samme udsendelse, uden at det fik det pæne jakkesæt-klædte unge menneske til at spørge ind til substansen i dette begreb.

For meget god ordens skyld skal nævnes, at dette ikke fandt sted i en DR-kanal.

Men det kunne det for den sags skyld gerne have gjort, her lader man beskæftigelsesministeren slippe afsted med at sige, at det er nødvendigt at skære i de supplerende dagpenge, fordi en række arbejdsgivere udnytter situationen med supplerende dagpenge til at oprette deltids-stillinger i stedet for fuldtidsstillinger, og det tilmed i en tid med mangel på arbejdskraft.

Har man ikke også her en berettiget forventning om, at journalisten kunne finde på at spørge ministeren om, hvordan det vil ændre på arbejdsgivernes adfærd ved udelukkende at straffe lønmodtagerne?

Eller når man den ene gang efter den anden kan høre og se ansvarsfulde politikere med alvorstunge ansigter forklare den undrende lytter/seer, at Danmark ikke kan deltage i så humanitære og menneskekærlige opgaver som minerydning rundt om i verden, udelukkende pga forsvarsundtagelsen.

Hvis det er sandt, kan det jo ikke undre nogen, at det ligger politikere og EU-eksperter så meget på sinde at få netop denne undtagelse afskaffet. Alt andet er jo direkte galimatias, især når nu EU er et fredens projekt. Men det er en ganske anden historie.

Og det er ganske umuligt at få anden opfattelse ved daglig lytning/ seening af de store landsdækkende medier. Ikke på noget tidspunkt har nogen journalist gjort sig den ulejlighed at ringe til Udenrigsministeriet, der ellers ville have kunnet oplyse, at den militære EU-undtagelse på ingen måde forhindrer dansk indsats overfor humanitær minerydning, og at siden undtagelsen trådte i kraft for 15 år siden, har danske styrker deltaget i humanitære og fredsbevarende opgaver adskillige steder i verden.

Men det ligger måske ikke i tidsånden at indhente den slags dokumentation, og at stille den slags spørgsmål?

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen:
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskov


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -