Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Klart ja, og klart nej, til en replanlægning
Mandag 23. april 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Der var stor interesse for at afgive høringssvar i forbindelse med den prøvereplanlægning af FM-båndet som Broadcast Partners har lavet på bestilling af Kulturministeriet. I alt 29 høringssvar indkom. En stribe lokale radiostationer vender sig kraftigt imod replanlægningen, da den vil indebære at de pågældende radiostationer skal lukkes. Også fire kommuner vender sig mod lukningen af disse stationer. Samtidigt argumenter de store aktører, som Radio 100FM og SBS Radio, varmt for en replanlægning. Der er desuden høringssvar fra bl.a. brancheorganisationer. En nordjysk radiolytter blander sig også blandt høringssvarene - og minder alle aktørerne om, at FM-båndet ikke kun tilhører diverse radiostationer, men også er et gode for lytterne.
Radio Diablo, flere radioer i Favrskov, Radio Klitholm, Radio Limfjord, Radio Rønde og Radio S-FM er godt sure over det foreliggende forslag til en replanlægning. Efter alt at dømme vil der nemlig ikke blive plads til disse – mindre – kommercielle stationer.

Radio Diablo i Svendborg udtrykker forståelse for, at der skal være plads til flere landsdækkende kanaler, men mener, at det bør kunne ske uden at ødelægge den nu eksisterende og velfungerende radiobranche. Hvorfor ikke blot bruge de mange lokale frekvenser som f.eks. The Voice, Radio 2 og Radio 100FM bruger lokalt? Og så undrer Radio Diablo sig noget over kulturminister Brian Mikkelsen. For bare 1½ år siden var ministeren på besøg på Radio Diablo og skrev i radioens gæstebog: ”Good luck. Tak for stor gæstfrihed. Jeg skal nok sørge for et fornuftigt klima for kommerciel lokalradio”. Og nu har Brian Mikkelsens ministerium så bedt om en prøvereplanlægning, der vil betyde, at der slet ikke kan være kommerciel lokalradio i Svendborg fremover. Brian Mikkelsen vil nu lukke Radio Diablo.

Radio Hinnerup, Radio Øst FM og Radio Favrskov – samt Kanal Hvorslev (der er en redaktion på Radio Viborg) er utilfredse over, at der ikke i planen er blevet plads til en kommerciel radiokanal for Favrskov kommune. Det er ulogisk og urealistisk at have områder med mindst 100.000 indbyggere. Praksis viser, at det er de mindre kommercielle lokalradioer, der klarer sig bedst. Her kan de små erhvervsdrivende være med. Skal der ske en replanlægning af frekvenser, så ville det være meget bedre, at ta’ f.eks. alle de mange frekvenser en station som Radio Viborg eller ANR har – og så i stedet bare gi’ dem én eller to frekvenser.

Radio Klitholm, der har 75 pct. af indtægterne fra reklamesalg, kalder det uretfærdigt, at man skal lukke en velfungerende radio, der har eksisteret i 20 år, hvis planen føres ud i livet.

På Radio Limfjord er man meget bekymrede for, at en replanlægning vil tage livet af stationens to kanaler og anser hele grundlaget for en alvorlig trussel mod kommerciel lokalradio i Danmark. Problemet er, at forslaget til replanlægning ikke tager hensyn til, hvor der i dag findes velfungerende kommercielle lokalradioer. Radio Limfjord nyder massiv opbakning i lokalområdet, har 14 fuldtidsansatte medarbejdere og har i mange år været dén lokalradio i Danmark, der klarer sig bedst i lokalområdet med det højeste lyttertal. Iflg. den nye plan skal der i fremtiden være en stribe ikke-kommercielle frekvenser på Mors og omegn, mens der på Mors ikke bliver plads til en kommerciel radio. I dag er der ikke én eneste ikke-kommerciel radio i hele området. Radio Limfjord udtrykker forståelse for, at der skal være plads til flere landsdækkende radiostationer, men en replanlægning burde i stedet tage udgangspunkt i det eksisterende radiolandskab.

Radio Rønde kalder det ”besynderligt”, at prøveplanlægningen lægger op til at stationen mister alle sine frekvenser, og skal lukke og slukke efter 20 år.

Radio S-FM i Faaborg er heller ikke glad for planen, som betegnes som ikke acceptabel. Radioen har eksisteret i 12 år, har 3 fuldtidsansatte, mange frivillige medarbejdere og en årlig omsætning på 1½ mio. kr.


Et par borgmestre og en kommunaldirektør er også på banen for at forsvare deres forskellige lokale radiostationer. Borgmesteren i Haderslev kommune peger på, at replanlægningen vil betyde væsentligt forringelser i tilbudene af lokale radiotilbud i Haderslev, og borgmesteren for Morsø kommune er helt på linie med Radio Limfjord og peger i øvrigt på, at planen også vil betyde en lukning af Radio Skive. Borgmesteren i Vejen kommune skriver, at man lægger vægt på, at der skabes de bedste muligheder for bæredygtige lokalsamfund – og peger bl.a. på at planen vil være dræbende for en række byer (lokalsamfund) i Syd- og Sønderjylland. Når man vil etablere en række landsdækkende radiokanaler på bekostning af lokale kanaler, kan der reelt være tale om ekspropriation af en lang række virksomheder – uden kompensation.

Kommunaldirektøren i Randers kommune hæfter sig ved at Randers-området fremover kun får én kanal til kommerciel radio, der tilmed end ikke vil kunne dække hele området. Nu har man 4 sæt frekvenser (Radio ABC, Radio Alfa, Solo FM og Radio 2). Bare én kanal – med dårligere dækning - betegnes som absolut utilfredsstillende – bl.a. fordi netop de yderste områder af kommunen er meget opmærksomme på, ikke at blive stillet dårligere end den centrale del af kommunen – men også fordi én radiostation i området med én målgruppe ikke vil være godt nok. Hvis antallet af kommercielle radiokanaler i Randers skal reduceres fra 4 til én vil det betyde et tab af cirka 18 arbejdspladser i kommunen.


Talpa Radio Danmark og SBS Radio er mere positive overfor en replanlægning.

Talpa Radios høringssvar er et af de mere omfattende af høringssvarene. Talpa Radio driver Radio 100FM og anfører, at det netop – i de områder man dækker – er lykkedes at bevise, at en kommerciel aktør kan konkurrere med DR. Det understreges, at det er afgørende, at hvis lytterne skal sikres flere valgmuligheder, så er det en forudsætning, at nye kanaler kan modtages i en tilfredsstillende kvalitet i et tilstrækkeligt stort område.

Et afgørende spørgsmål er om det er markedsmæssigt realistisk at lade flere landsdækkende radiokanaler konkurrere om reklamekronerne. Talpa slår fast, at hvis der kommer flere landsdækkende stationer, så vil markedet vokse fra de nuværende to pct. af den samlede annonceomsætning. Man nævner at SBS Radio, MTG Radio og TV 2 Radio – foruden Talpa selv – der repræsenterer den største erfaring indenfor kommerciel radio i Nordeuropa, alle mener, at der er en business case i at drive kommerciel radio i Danmark.

Talpa henviser til situationen i udlandet, hvor kommerciel radio bl.a. i Storbritannien, Nederlandene og USA står væsentligt stærkere. I disse lande har de kommercielle stationer langt bedre forhold, der er flere af dem – og alle steder har radioreklameomsætningen en langt, langt større andel af den samlede reklameomsætning. Konklusionen er, at jo højere andel den kommercielle radiolytning udgør, jo højere andel af det samlede annoncemarked har radio. Med disse erfaringer i baghovedet, vurderer Talpa at radiomarkedet i Danmark med 4-6 nye landsdækkende kommercielle radiokanaler vil vokse fra 2 til 8 pct., og dermed tilføre radiomarkedet 660 millioner kroner.

Talpa har undersøgt, hvorvidt de lokalradioer, der berøres negativt af den foreslåede replanlægning, vil kunne opretholde deres frekvenser, og Broadcast Partners svarer at det er muligt at modificere denne del af planen, uden at det får praktisk betydning for de øvrige netværk.

Planen giver plads til 141 ikke-kommercielle frekvenser. Dét mener Talpa er for meget, og foreslår at én frekvens pr. kommune – med et supplerende antal i de større byer – må være nok.

SBS Radio, der driver The Voice og Radio 2, er positiv overfor en replanlægning – som den kommercielle radiobranche allerede blev stillet i udsigt i medieaftalen fra 2002 og så igen fra 2006. En replanlægning vil betyde en mere samfundsoptimal udnyttelse af frekvensressourcerne. SBS konstaterer, at kommerciel radio i Danmark har både få lyttere og en lav omsætning, og skriver, at hovedårsagen hertil er de meget begrænsede antal frekvenser med betydelig sendestyrke, som de kommercielle aktører har fået tildelt. SBS skriver, at de kommercielle lokalradioer i Danmark ganske enkelt ikke er nok kommercielt attraktive til at sikre en vækst i markedet.

SBS tror på, at der er en fornuftig økonomi i etablering af flere landsdækkende kanaler, og siger, at det entydigt er vurderingen at de meromkostninger det vil koste SBS at skifte fra det nuværende set-up med lokale frekvenser – til regionale eller en landsdækkende frekvens – vil blive opvejet af fordelene. Det er en langsigtet bæredygtig drift af den kommercielle radiodrift i Danmark det handler om iflg. SBS.

SBS mener, at det er passende med 36 lokale/regionale kommercielle lokalradioer, men peger dog på, at nogle af de 138 ikke-kommercielle frekvenser måske kunne bruges til kommercielle lokalradioer. Det overordnede synspunkt er dog, at en replanlægning ikke må blokeres af hensyn til bevarelsen af nogle få lokale kommercielle lokalradioer, hvoraf mange i dag ikke har noget solidt bæredygtigt økonomisk grundlag. SBS anbefaler, at en replanlægning sættes i gang hurtigst muligt.


Flere brancheorganisationer har også indsendt høringssvar. DIEM (Danske Idebaserede Elektroniske Medier) og KPK (Den Kristne Producentkomite) mener begge, at det vil være forkert på nuværende tidspunkt, at foretage en replanlægning af FM-båndet, da man mener, at det vil betyde en væsentligt ringere dækningsmulighed for de ikke-kommercielle stationer.

KOMM støtter til gengæld en replanlægning, som vil give en mere rationel udnyttelse af frekvenserne, men man foreslår samtidigt at planen rettes til, så konkrete stationer – bl.a. Radio Limfjord, Skaga FM, Radio Diablo, Radio Charlie, Radio Ringkøbing og Radio Holstebro – kan opretholde deres dækning.

’Radioerne’, der er brancheforening for publicistiske radio- og tv-stationer, mener som udgangspunkt, at en optimering af den knappe ressource, som radiofrekvenser er, er ønskværdig. Men den prøveplanlægning ministeriet har fået Broadcast Partners til at gennemføre advarer man på det kraftigste imod. Det er tydeligt, at det i medieaftalerne fra både 2002 og 2006 lægges vægt på, at det handlede om at forbedre sendemulighederne for de lokale stationer – og at give lytterne flest mulige at vælge imellem. ’Radioerne’ finder det derfor ejendommeligt og kritisabelt, at der nu lægges op til en ”likvidering” af mange lokale kommercielle radiostationer. I alt vil der være tale om en lukning af 65 kommercielle lokale radioer. ’Radioerne’ peger også på, at der i prøvereplanlægningen fra Broadcast Partners er baseret positioner på ikke-eksisterende og ubrugelige sendepositioner.

SAML (Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet) støtter en replanlægning, så der skabes en bedre udnyttelse af frekvenserne. Men SAML finder, at det udkast til en replanlægning der foreligger nu, i unødvendig grad tilgodeser etablering af landsdækkende kommercielle kanaler.

SLS (Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer) mener ikke, at der er behov for en replanlægning – og peger på, at der har været ret negative erfaringer med den tilsvarende gennemførelse heraf i Nederlandene.

DR’s fem siders høringssvar er et af de absolut mere usædvanlige. DR er ikke imod en replanlægning, slås det fast, – men så bruger DR ellers fem sider på, at fremføre ultimative krav i forbindelse med en replanlægning, kritik af og ikke mindst skepsis overfor en sådan replanlægning – samt en god portion klynk over økonomien. Og så peger DR i øvrigt på, hvilke fantastiske muligheder, der i stedet er på DAB. Det formuleres bl.a. på denne bemærkelsesværdige måde: ”DR anser dog ikke de mulige gevinster ved en replanlægning kan opveje de ulemper der vil være for lytterne i form af dårligere dækning på grund af interferens – slet ikke, når der findes et alternativ i form af DAB”.

På intet sted i DR’s høringssvar hæfter man sig ved de fordele og muligheder en replanlægning vil kunne give DR.

DAB Danmark hilser det velkomment, hvis der kan anvises flere FM-sendemuligheder i Danmark, og understreger, at FM og DAB ikke er konkurrerende teknologier. Hvis (!) der skal prioriteres, så mener DAB Danmark dog ikke, at en replanlægning af FM-båndet må komme til at gå ud over DAB.

Radio- og tv-nævnet skriver i sit høringssvar, at det nøje bør overvejes og undersøges, hvor mange nye, landsdækkende radiokanaler, det danske marked kan bære. Man ønsker at inddrage overvejelser om programkrav til de nye kanaler – og så bør de samlede omkostninger for DR, de kommercielle stationer og hele samfundet belyses grundigt. Nævnet vurderer videre, at man mener at DR’s dækning i dét scenario, hvor DR’s frekvenser også indgår i en replanlægning, ikke vil være tilstrækkelig god. Endelig så peges på behovet for, at de lokale stationer har behov for længere sendetilladelsesperioder. De sidste mange år har det været ét år ad gangen.

Blandt alle høringssvarene – fra radiostationer, borgmestre, organisationer, institutioner osv. er der også kommet et høringssvar fra en nordjysk radiolytter. Lars Kirchhoff Petersen fra Gistrup understreger, at det altså også handler om, at FM-båndet skal være et gode for lytterne. Mange steder (f.eks. i Jylland) kan man lytte til det samme program op til 15 forskellige steder på FM-skalaen. Nogle stationer har sat sig på et stort antal FM-sendere – ofte med udsendelse af samme program på flere frekvenser fra samme sendeposition. Og kører man i bil (med bilradio uden RDS) og lytter til en lokalradio, skal man skifte frekvens for hver gang, der er kørt 5-10 km. Lars K. Petersen mener at en replanlægning vil give en mere økonomisk udnyttelse af FM-båndet og det vil være en stor fordel, hvis radiostationerne kan dække et større område med én sender, da de så kan promovere sig med den anvendte frekvens.

Lars K. Petersen konstaterer, at DAB på verdensplan højst finder anvendelse i en håndfuld lande, og at den nuværende DAB-standard vil blive forældet lang tid inden FM-radioen kan fases ud. Danmark har ”brændt sig på” at indføre den gamle DAB-standard, og det vil derfor ikke være hensigtsmæssigt at spilde penge på sendere/modtagere til denne standard.

Der er endvidere indkommet høringssvar fra Jack Fridthjof fra Århus Nærradio/Voice Århus, fra brancheforeningen BFE, Broadcast Service Danmark (BSD), TDC, Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), Stig Hartvig Nielsen og Forbrugerrådet.

Der er ingen høringssvar fra TV 2 Radio.

Alle høringssvar kan downloades her:
http://www.kum.dk/sw54921.asp


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -