Radiofonistationen i Herstedvester - i daglig tale kaldt Københavns Radiofonistation, er opført i 1933 ved Gamle Landevej 42 i Albertslund. Stationsbygningen og tårn er projekteret af Post & Telegrafvæsenet som bygherre. Tårnet er konstrueret og beregnet af Prof. Nøkkentved og Friis-Jespersen, og senderen blev bygget af firmaerne - M. P. Pedersen og Dansk Radio A/S. Tilhørende tjenesteboliger blev opført "funkisstil" til de ansatte, blev opført ved siden af Radiofonistationen.
Herstedvester Radiofonistation blev indviet den 15. januar 1934, efter to års opførelse og var dengang den mest moderne station i Europa og skal udsende programmer fra Statsradiofoniens Kortbølgeafdeling. Placeringen ved Albertslund skulle afløse den gamle Radiofonistation, der sendte fra Tietgensgade inde i centrum af København. Der var rejst en 125 høj træmast, der lignede en miniudgave af Eiffeltårnet. Masten var lavet af Pitch pine (Nordamerikansk fyrretræsart) og samlet med kobbernagler. Der blev sendt på bølgelængden 255 meter med effekt på 10kW, og det var fra en lodret sende-antenne, som blev installeret første gang i Herstedvester.
Fra 1942 øgedes udgangseffekten fra senderen til 20 kW på 1176 kHz som var krystalstyret. Udgangstrinnet blev vandkølet i ét udendørs opført springvand, da en ny kraftigere sender blev sat i drift.
Den 1. oktober 1948 indvier Statsradiofoniens Kortbølgeafdeling en ny kortbølgesender til Danmarks Kortbølgeradio, overværet af kongen (Hans Majestæt Kong Frederik den Niende af Danmark, Statsministeren HansHedtoft, Undervisningsministeren Hartvig Frisch og Formand for Radiorådet og Folketingets formand Julius Bomholt. Nu kunne Statsradiofonien sende mod Grønland og Norsamerika fra senderen på 50 kW. Senderen var bestilt i 1941, men pga. af krigen, tog det syv år at få den leveret. Udvidelsen kostede samlet 2,7 mill. kr. (Indvielsen kan høres herunder).
Oprindeligt var der kun indsat sendeudstyr til at udsende det ene program fra Statsradiofonien, men i forbindelse med at Program 2 skulle åbne nogle år senere - den 1. oktober 1951, suppleres med mellembølgesender på 1430 KHz, til denne kanal. Dette var for at give én bedre dækning mod København, som på det tidspunkt ikke var godt nok dækket fra senderen i Kalundborg. Antennen blev retningsbestemt i retning øst, da
Skive Radiofonistation sendte på samme frekvens i Nordjylland.
Radio Denmark Shortwave - The Voice Of Denmark med tjenester på spansk og engelsk lukker den 31. december 1969, pga. besparelser i Danmarks Radio.
I 1975 opsættes nye master af jern. Indtil alle de nye master er rejst, er det kun de gamle træmaster der aktive, med antenner rettet mod Grønland og Afrika.
FM-sending overtog helt fra 1983, og mellembølgesenderen blev slukket og antennerne nedtaget i 1989.
Danmarks Kortbølgeradio stopper udsendelserne fra Herstedvester Radiofonistation den 11. februar 1990.
Navnet ændres til Radio Danmark og Danmarks Radio lejer sig ind på den kraftigere kortbølgesender ved Kvistsøy i Norge, som blev drevet af NRK (Norsk Rikskringkasting) som også herfra udsender Radio Norway International. Der sendes første gang via NRK den 12. februar 1990.
Radio Danmarks programmer er nyhedsudsendelser og er en selvstændig redaktion under Radioavisen. Men hvor der tidligere blev sendt i 52 minutter, nedskæres dette til kun 25 minutter, hvoraf 15 minutter er nyheder. De nyheder der udsendes redigeres efter væsentlighed, men med hovedvægten på danske nyheder eller nyheder, der har relevans og betydning for Danmark og danske interesser. Målet er at tilbyde lyttere uden for Danmark en dansk redigeret, seriøs nyhedsudsendelse med et nationalt og internationalt fuldgyldigt dækkende nyhedsbillede. Hver dag kl. 10.30 dansk tid, går Radio Danmarks første udsendelse i luften. Det sker direkte fra Radiohuset i København. Udsendelsen transmitteres til Norge, hvorfra den sendes videre ud i verden via de norske kortbølgeantenner. Udsendelsen optages samtidig på bånd og genudsendes en gang i timen i forskellige retninger frem til klokken 18:30 dansk tid, hvor den næste nyhedsudsendelse går i luften. Den genudsendes på samme måde frem til næste morgen kl. 10.30. Ved væsentlige begivenheder produceres opdateringsudsendelser (som f. eks. da Danmark vinder EM i fodbold i 1992 - lydklip længere nede). I weekenden bringes specielle nyhedsindslag. Desuden er der den sidste lørdag i måneden servicemagasinet "Stil Ind" med lytterbreve og nyt om Radio Danmark.
I 1998 var der omkring 100.000 lyttere til Radio Danmark, det blev vurderet eftersom DR det år, udsendte 70.000 stk. sendeplaner, til lyttere i hele verden. Det var også inden for en årrække, slut med at sende på kortbølge. Internettet var blevet udbredt, og allerede i 1998 kunne DR P1 og DR P3 modtages ned fra satellit.
Radio Danmark ophørte med at sende via de norske kortbølgesendere den 31. december 2003, da NRK i Norge, nedlægger deres kortbølgesendere.