Kontakt os






 

Tyrkiet: TRT åbner kurdisksproget tv-kanal for at udkonkurrere Roj TV
Mandag 5. januar 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det kurdiske sprog har siden Tyrkiets grundlæggelse i 1924 været forbudt i Tyrkiet, men nu har den statslige tyrkiske tv-station TRT selv åbnet en ny tv-kanal, der sender døgnet rundt på kurdisk. Det sker for at konkurrere med den kurdisk-sprogede Roj TV, der sender fra København.

Den nye kanal, der hedder TV 6, blev lanceret den 1. januar 2009.

De tyrkiske myndigheder håber nu, at kurderne, der udgør omkring 18 millioner mennesker i den sydøstlige del af Tyrkiet, vil vælge TV 6 i stedet for Roj TV. Roj TV er blevet anklaget for at have forbindelser til oprørsbevægelsen PKK, hvilket Roj TV dog afviser.

Indtil for få år siden var al radio, tv og sågar aviser på kurdisk helt forbudt i Tyrkiet. Men de senere år har private tv-stationer i Tyrkiet fået lov til at sende fire timers udsendelser om ugen på kurdisk - under forudsætning af at programmerne blev forhåndsgodkendt af de tyrkiske myndigheder og at udsendelserne blev tekstede på tyrkisk.

Det har resulteret i at Roj TV, der sender satellit-tv på kurdisk fra København, er blevet langt den mest sete tv-station blandt kurdere, der ikke taler tyrkisk. Til voldsom irritation for de tyrkiske myndigheder. Iflg. pressebureauet Doðan er Roj TV dog langt fra alene, idet der skulle være 14 satellit-tv-stationer der sender på kurdisk fra Iran, Irak og Europe. Fire af de 14 stationer skulle angiveligt have forbindelser til PKK. Udover de 18 mio. kurdere i Tyrkiet, lever ca. 13 mio. kurdere i Iran, 5 mio. kurdere i Irak og 1-2 mio. kurdere i hhv. det tidligere Sovjetunionen og i Syrien.

Den tyrkiske stat tager nu konkurrencen op med Roj TV og de andre udenlandske kanaler ved at lancere TV 6, og håber dermed at tage seere fra de kritiske kurdisk-sprogede tv-kanaler.

Den tyrkiske premiereminister Recep Tayyip Erdoðan medvirkede i åbningsudsendelsen torsdag og sagde - på kurdisk - at han ønskede TRT 6 alt det bedste. Det er første gang, at en tyrkisk premiereminister nogensinde har sagt noget på kurdisk på tv. Han gav også udtryk for, at TRT 6 er et vigtigt skridt for demokrati i Tyrkiet og at den nye tv-station vil hjælpe med til at sikre freden i landet.

Erdoðan gav udtryk for, at han håbede, at der senere også kan etableres en privat, kommerciel tv-station med udsendelser på kurdisk.

TRT 6 sender på Türksat 3A og kan udover Tyrkiet også ses i Europa.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002