Kontakt os






 

'Troldspejlet' fylder 25
Fredag 31. januar 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det hele begyndte i 1989. En ung, rødskægget mand sad i en borgkælder-kulisse fyldt med actionfigurer, bøger og tegneserier. Det var første gang, Jakob Stegelmann sagde ”dav” til et kamera. Og det har han gjort lige siden. I morgen lørdag den 1. februar fejrer DR Ultra de 25 år med 'Troldspejlet'.


’Troldspejlet’ er et af de programmer, der har kørt længst tid i Danmark. På førstepladsen er TV-Avisen, derefter Søren Ryges programmer – og på tredjepladsen ligger ’Troldspejlet’.

Og det har hele tiden handlet om det samme: At anmelde de nyeste ungdomsfilm, bøger, tegneserier og computerspil. Altid på en måde, der anerkender at seerne ofte er ligeså nørdede som ’Troldspejlet’, fortæller værten Jakob Stegelmann.

”Vi stiller aldrig nogen sinde det journalistiske spørgsmål: ”Hvorfor” til emnerne. Hvorfor er vampyrer og orker sjove? Hvis man spørger om det, bliver folk forlegne. En sportsjournalist spørger jo heller aldrig en fodboldfan, om hvorfor fodbold er spændende.”


Det anderledes og afvigende

Jakob Stegelmann har lavet andre programmer end ’Troldspejlet’.

I 2006 lavede han ’Planet X’, hvor han sad i sin egen kælder og viste klip fra gamle b-film – og de fleste af dem var fra hans egen private samling.

Ifølge Jakob Stegelmann har han altid haft en svaghed for det anderledes og afvigende – hvad enten det er det er bøger eller monsterfilm.

”Monstre er spændende fordi de er afvigende og anderledes. På den måde minder de egentlig lidt om mig,” griner han og siger, at det netop er det nye og anderledes, som ’Troldspejlet’ handler om.

”Hvis jeg endda kan få andre – unge som gamle – til at føle, at det er okay at være anderledes og nørdet, så jeg bare lykkelig.”


Fejrer 25 år hele natten

DR Ultra fejrer de 25 år med Stegelmann og ’Troldspejlet’ ved at sende classic-udsendelser hele natten - næsten præcis 25 år efter den første udsendelse blev sendt. Der kan man bl.a. se det allerførste ’Troldspejlet’-program fra 1989, anmeldelser af det første ’Tomb Raider’-spil og klassikeren ’Super Mario Bros. 3’.

Ifølge Jakob Stegelmann bliver det tv-historie for både voksne og børn at kigge med på.

”Det er fantastisk at se, hvordan fjernsyn blev lavet den gang. Jeg er så overpædagogisk, når jeg viser hvordan, man skal putte spillet i Nintendoen. Men det er også skægt at se, hvordan jeg roser et gammelt, pixeleret racer-spil for at virke realistisk, bare fordi der er vinduesviskere,” siger han.

’Troldspejlet’-overfloden starter lørdag den 1. februar klokken 21.00 med et spritnyt afsnit. Derefter går der 1989 i DR Ultras sendeflade, hvor de gamle programmer bliver sendt lige til klokken 04.00.


Fotograf: Bjarne Bergius Hermansen



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002