Kontakt os






 

DR K markerer mordet på Kennedy
Torsdag 14. november 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den 22. november er det 50 år siden, at John F. Kennedy blev myrdet. Det markerer DR K i næste uge ved hver aften at sende dokumentarfilm og drama om JFK – den måske mest sagnomspundne præsident for USA til dato. Ugen byder blandt andet på fire danske tv-premierer.


John F. Kennedy blev myrdet af riffelskud i 1963 i Dallas, mens han kørte i bilkortege. Mordet har altid været omgærdet af usikkerhed. Hvem dræbte ham og hvorfor? Konspirationsteorierne har igennem årene været mange. Man kan måske komme lidt tættere på svaret, når DR K i næste uge rydder en stor del af den normale sendeflade for at dykke ned i mennesket Kennedy, mordet på ham, og hvad der skete i timerne og dagene efter nedskydningen.


Attentat på samfundet

På DR K var det oplagt at tage fat i mordet på en af de største legender inden for amerikansk politik, mener kanalchef Flemming Hedegaard.

"Kennedy var med til at farve USA, og attentatet er nok et af de mest kendte og omtalte i nyere tid. Det var et attentat på vores åbne samfund og demokratiske tænkning, og derfor er det vigtigt at markere 50-året for mordet,"” siger han.


Dansk tv-premiere på fire programmer

Kennedy-ugen på DR K byder på programmer om både Kennedy som politiker og kvindebedårer, om det mystiske mord, alle konspirationsteorierne, om selve politiarbejdet efter ulykken med modsigende vidneforklaringer og drabet på den formodede gerningsmand på politigården.

Derudover sender DR K fra lørdag den 23. november og fire uger frem et dobbeltafsnit af dramaserien 'Kennedy-klanen' hver lørdag klokken 21.00. Serien tager seeren med på en historisk rejse i nyere amerikansk historie, og går bag den sagnomspundne Kennedy-familie. Blandt de øvrige programmer på DR K i næste uge er der desuden dansk tv-premiere på fire dokumentarfilm:

'Mordet på JFK: en konspirationsteori'
De bizarre omstændigheder omkring pågribelsen og drabet på Kennedys formodede morder, har betydet, at mordet lige siden har været omgærdet med mystik og et hav af konspirationsteorier. Malcolm McDonalds dokumentar hævder at afklare, hvad der skete den dag, Kennedy blev myrdet. Nemlig at det i virkeligheden var en anden skytte, sandsynligvis en af Secret Service-agenterne i bilen efter præsidentparret, som ved en fejltagelse skød og blev skyldig i at have affyret det dræbende skud mod præsidenten - og efterfølgende en af de største cover-ups i USA's historie. Sendes fredag den 22. november klokken 20.00.

'JFK: Vidnernes beretning'
Hvad oplevede en bodyguard, en fotograf, et almindeligt øjenvidne, den kommende præsidentenke Jackie Kennedy og den kommende præsident Lyndon B. Johnson den dag i november 1963, da de alle blev vidne til mordet på Kennedy, og kan man ved at sammenstille deres ofte modstridende vidneudsagn finde ud af, hvad der i virkeligheden skete den dag i Texas? Sendes fredag den 22. november klokken 21.25.

'Breaking News: Kennedy er død'
"Fra Dallas, Texas, en nyhedsmeddelelse: nu er det tilsyneladende officielt, at præsident Kennedy døde kl.13.00 lokaltid". Millioner af seere kan genkalde sig den dag, da tv-journalisten Walter Cronkite meddelte nyheden, mens han tog brillerne af og skævede til uret i studiet - og så stilheden, der fulgte. Walter Cronkite var kendt for at tjekke og dobbelttjekke alt, før han gik i æteren. Men intet hverken før eller siden kan sammenlignes med den hektiske time og otte minutter, der gik fra skuddet faldt til præsidentens død kunne bekræftes. Sendes lørdag den 23. november klokken 20.00.

'Myten om Kennedy'
Døden for en snigmorders hånd har for evigt gjort præsident John F. Kennedy til en myte, men glorificeringen har af samme grund gjort det svært objektivt at vurdere Kennedys præsidentperiode. Historikere, journalister, embedsmænd og medlemmer af Kennedy-familien tegner her et billede af manden, hans bedrifter og de uindfriede løfter. Programmet følger Kennedy fra barndommen, den tidlige politiske karriere og den skelsættende valgkampagne, der gjorde ham til den yngste præsident i USA's historie. Nyligt åbnede arkiver gør det også muligt at vurdere Kennedys styrker og svagheder i forhold til håndtering af kriser som Svinebugtaffæren, borgerrettighedsbevægelsen, Cubakrisen og den eskalerende konflikt i Vietnam. Det er en serie på fire afsnit, der sendes første gang mandag den 18. november klokken 19.00.


Foto: DR K sender den 22. november kl. 21.30 filmen 'JFK: Vidnernes beretning'. (Fotograf: Corbis)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002