Kontakt os






 

Dokumentar om Murdochs’ Fox News
Mandag 27. september 2004
Af Karsten Jensen
 
Det amerikanske tv-nyhedsnetværk Fox News kalder sin nyhedsdækning ”fair og afbalanceret” under mottoet ”Vi rapporterer, du vurderer”. Ny amerikansk dokumentarfilm, der snart vises på DR2, sætter spørgsmålstegn ved udsagnet.
Fox News er det mest sete tv-nyhedsnetværk i USA. Nyhedskanalen har i USA langt flere seere end CNN og har derfor en væsentlig indflydelse på meningsdannelsen. Fox News er af sine kritikere blevet beskyldt for at være ensidig konservativ og republikansk og fungere som Buch-regeringens forlængede arm, mens stationen selv har fastholdt sin neutralitet.

Den amerikanske instruktør Robert Greenwald satte sig for at undersøge, om Fox News levede op til sin egen målsætning om at levere en fair og afbalanceret nyhedsdækning under mottoet: Vi rapporterer, du vurderer. Sammen med en flok frivillige hjælpere optog, gennemså og analyserede han stationens dækning gennem et halvt år. 24 timer i døgnet, syv dage om ugen.


Foruden optagelserne fra Fox News består dokumentaren ’Outfoxed af opsnappede interne dokumenter og af interview med tidligere ansatte, der alle fortæller den samme historie om, hvordan de blev tvunget til at anlægge en højreorienteret vinkel på dækningen af døgnets begivenheder. Der blev dagligt udsendt et internt notat til medarbejderne om, hvilke af dagens nyheder, der skulle prioriteres, hvilken vinkel, der skulle anlægges og ikke mindst med hvilken sprogbrug, og det viser sig gang på gang at være en nøjagtig gengivelse af de termer, der blev brugt af regeringens talsmænd i den pågældende sag. For eksempel formanede redaktørerne medarbejderne til ”ikke at falde i den nemme fælde. Begræd ikke de amerikanske tab i Irak”.

Dertil kommer at stationen har nogle af de mest aggressive værter i branchen, Sean Hannity og ikke mindst stationens mest populære vært, Bob O’Reilly, der er kendt for sin korte lunte og udfald mod interviewofre, han ikke er enig med. Ofte beder han dem om at ”klappe i” eller kalder dem ”indskrænkede”. En ung mand, hvis far var blandt ofrene for angrebet mod World Trade, men som nægter at blive taget til indtægt for præsident Bush’s politik, bliver af O’Reilly belært om ”at ingen har gjort så meget for ofrene, som jeg”.

’Outfoxed’ har vakt opsigt i USA, dog ikke på Fox News nyhedskanaler, der har valgt ikke at omtale dokumentarfilmen og har opfordret andre medier til at ”tie den ihjel”.

Programmet sendes på DR2 den 13. oktober kl. 23.




Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002