Kontakt os






 

DR3 ser på kokain og andre stoffer
Onsdag 24. april 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I næste uge - fra d. 19. april til d. 2. maj - flyder stofferne på DR3. Skuespiller og familiefar Søren Vejby fortæller historien om sit hemmelige liv med et voldsomt kokainmisbrug. Emil Thorup tester påvirkede unge. De 20 farligste stoffer bliver kortlagt, og så sættes der fokus på bagmændene.

Kokainmisbruget i Danmark er eksploderet de senere år og er udbredt over hele landet. Danmark er blandt de lande i Europa, hvor der misbruges mest kokain. Engang var stoffet forbeholdt de rige og de smarte. I dag findes kokain på tværs af alle de sociale lag, oplyser DR.

"Når DR3 går på stoffer i uge 18 handler det om videnskab og erfaringer - ikke om for eller imod. Programmerne er drevet af nysgerrighed og gemmer på både indsigt og overraskelser fra læger, forskere, bagmænd og brugere, der forhåbentlig kan nuancere den evigt aktuelle debat om stoffer," siger Julie Schytte Ralund, redaktør på DR3.

Søren Vejby vil gennemføre et eksperiment, hvor han - som han udtaler i programmet - ’vil konfrontere sig selv med al stoffets grusomhed’. Han har taget kokain i næsten 14 år og har været 'ren' i over to år. Søren Vejby vil gerne lukke døren helt til den del af sit liv. Men det begær og den fristelse, der ligger i at tage kokain, er han ikke sikker på nogensinde forsvinder.

I det første afsnit tager DR3 et videnskabeligt blik på, hvor meget Søren Vejbys krop har lagt stoffet bag sig. Hvor meget magt har stoffet over Sørens krop rent fysisk efter, at han har været ren i to år?

Søren Vejby vender for en kort stund tilbage til narkomiljøet for at finde ud af, hvor hurtigt man en fredag eftermiddag på Vesterbro kan skaffe kokain. Udfordringen er, at stoffet skal ligge hjemme hos Søren, og han skal så se, om han kan modstå fristelsen.

Afsnit to har blandt andet fokus på, hvordan man får fat på stofferne og hvordan de kommer ind i landet. ‘Kokainens pris’ afsnit 1 sendes på DR3 onsdag den 1. maj kl. 21.00.


Afsløringen

Hvilke rusmidler er de farligste? Er hash farligere end amfetamin, kokain farligere end alkohol og hvorfor?

Værterne Emil Thorup og Mikkel Frey Damgaard præsenterer en Top 20 over de farligste stoffer, og rækkefølgen vil komme som en overraskelse for de fleste. Førende misbrugsekspert Henrik Rindom er garant for listen og sammen med den unge hjerneforsker David Erritzøe, giver han ny overraskende viden om stofferne.

Studiet er fyldt af gæster, eksperter og brugere samt misbrugere af rusmidler. Det er DR3 mandag den 29.april kl. 20.00.


Rusen

I 'Rusen' tager Emil og Mikkel et kig på, hvilke rusmidler vi omgiver os med - og hvordan de påvirker os. Mikkel Frey Damgaard følger to testpersoner - Michella og Jakob, når de indtager henholdsvis MDMA og alkohol. Efterfølgende tester han deres evner i påvirket tilstand.

Imens tager Emil Thorup ud i nattelivet og undersøger, hvad og hvor meget folk tager, når de går i byen. Rusen sendes på DR3 mandag den 29.april kl. 21.00.


Prisen

Danmarks narkotikapolitik er baseret på forbud og straf. Staten bruger milliarder af kroner på en endeløs krig mod narkotika. Men hvad det præcist koster samfundet at opretholde narkotikaforbuddet er ikke entydigt. Hvad får vi for pengene? Hvad nytter det?

Det bliver vært Mikkel Frey Damgaard klogere på i sit møde med kritikere og fortalere for den nuværende kurs heriblandt politiet og en narkohandler, som har siddet over ti år i fængsel. ’Prisen’ sendes på DR3 tirsdag den 30. april kl. 21.00


Oversigt

Her er en samlet oversigt over DR3's programmer om stoffer i uge 18:

Mandag den 29. april kl. 20 – 'Afsløringen'
Mandag den 29. april kl. 21 – 'Rusen'
Mandag den 29.april kl. 21.30 – 'Traffic' (film)
Tirsdag den 30. april kl. 20 – 'Ecstasy – sådan virker det' (britisk dokumentar)
Tirsdag den 30. april kl. 21 – 'Prisen'
Onsdag den 1. maj kl. 20 – 'Cannabis – sådan virker det'
Onsdag den 1. maj kl. kl. 21 – 'Kokainens pris' - 1. afsnit ud af 6 (sendes hver onsdag)
Torsdag den 2. maj – 'Kokain – sådan virker det'


Foto: I 'Rusen' tager vores to værter et kig på, hvilke rusmidler vi omgiver os med - og hvordan de påvirker os. Mikkel Frey Damgaard følger to testpersoner. (Fotograf: Jonas Abrahamsen)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002