Kontakt os






 

Er 'Restaurant bag tremmer' plagiat?
Fredag 16. marts 2012
Af Ulrik Brinck
 
Det nye tv-program 'Restaurant bag tremmer' på DR1 er ikke kun blevet kritiseret for at hjælpe gerningsmændene mere end ofrene for voldtægt og overfald. I forbindelse med premieren på programmet var der efterfølgende livlig debat på dr.dk, hvor flere brugere gjorde opmærksom på, at programmet mindede en hel del om en tidligere serie på BBC.
Programmet kunne da også godt ligne et tv-koncept købt fra udlandet, når den danske kok Claus Meyer sætter fanger i sving i fængselskøkkenet.

Men det er faktisk produktionsselskabet Koncern, der sammen med Claus Meyer har skabt konceptet for programmerne, siger Ole Juncker, der er redaktionschef hos Koncern, til DR Kultur.

Italiensk forbillede

Det er til gengæld ikke første gang, at et tv-selskab følger en kok i et fængsel - men man har jo også lov til at lade sig inspirere, siger Ole Juncker.

"Vi fik ideen efter at have hørt, at der fandtes en restaurant i et italiensk fængsel, som vi så klip fra på YouTube", siger han og uddyber:

"Det var først efter, at vi gik i gang med projektet med Claus Meyer, at vi opdagede, at BBC havde programmet 'The Prison Restaurant' om restauranten The Clink, der har indsatte som kokke og tjenere. Men BBC's program er jo en enkeltstående dokumentar".

"Derfor er 'Restaurant bag tremmer' faktisk et nyt koncept - selvom den har lånt enkelte ting fra andre formater - og det danske program er nu i gang med at blive solgt videre til andre tv-stationer", fortæller Ole Juncker.

"Vi lavede også 'Blod, sved og t-shirts' for DR. Det var et købt udenlandsk format, men der var ingen krav om, at vi skulle lave det på helt samme måde, så vi fordanskede det og gjorde det til vores eget", siger han.

For med tv-koncepter er der to veje at gå. Det fortæller tv-kender og programchef hos Metronome, Sune Roland:

"Enten laver man en dansk udgave af et udenlandsk koncept eller også lader man sig inspirere af konceptet og finder på noget lignende selv. Det kræver selvfølgelig, at man selv udvikler helt nye elementer til formatet - og at de bærende elementer ikke er ens", siger han.

Se også:
http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=20172
http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=20140


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002