Kontakt os






 

Ingen sympati for DR-journalister
Mandag 26. august 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Strejken blandt de ca. 1000 journalister i DR gik i dag ind i sin anden uge uden at der er udsigt til en løsning. Samtidigt må DR-journalisterne se i øjnene, at lyttere og seere – i bedste fald – er ligeglade med konflikten og den ene avis efter den anden forhåner DR journalisterne, der med en gennemsnitlig månedsløn på 35.000 kr. hører til blandt de højest lønnede journalister. Morgenavisen Jyllands-Posten konstaterer at konflikten koster Journalist-forbundet 35 mio. kr. om måneden, mens DR sparer ca. 30 mio. kr. månedligt. Derfor er der grænser for, hvor lang tid konflikten vil vare.
”Åh, hvilken herlig strejke” kalder Vejle Amts Folkeblads chefredaktør Arne Mariager DR journalisternes strejke.. ”Den gavner humøret! Under normale omstændigheder vælter en lind strøm af nyhedsudsendelser ud i æteren – og den ene er mere deprimerende end den anden”.

Også i enqueter og i læserbreve får DR tørt på, konstaterer Information i dag. Man glæder sig over arkivudsendelser og den megen musik – og æselsparker til medarbejderne for at være for mange, for dyre og for selvtilstrækkelige.

Jyllands-Posten sparkede med på lederplads i går søndag: Medarbejderne ”vil nok erfare, at de slemt har overvurderet deres position i samfundet”

Avisen fokuserer også på den økonomiske side af konflikten, hvor omkring 1000 DR journalister, som ifølge journalistforbundets seneste lønstatistik tjener gennemsnitligt 35.000 kroner om måneden, skal have fuld lønkompensation. Altså i alt 35 mio. kr. om måneden.

Denne faste udgift på 35 mio. kr. skal udredes af rundt regnet 10.000 medlemmer af journalistforbundet - det svarer til en løbende månedlig udgift på 3.500 kroner pr. medlem. Dertil forslår det foreløbige strejkekontingent på 200 kroner om måneden ikke stort, og resultatet er et livstruende dræn i forbundets konfliktfond, konstaterer Jyllands Posten, der også peger på, at de lavest lønnede medlemmer i journalistforbundet skal betale til de mere privilegerede kollegaer i DR.

Avisen antyder at journalisterne i DR har handlet uklogt ved at kaste det største og samlet set dyreste overenskomstområde ud i en konflikt, der tilmed er totalt udsigtsløs. Modparten taber ikke penge på den, men tjener tværtimod tykt på hver eneste konfliktdag, politikerne har ingen interesse i at gribe ind, for ingen væsentlig samfundsinteresse står på spil. Forbrugerne er i bedste fald ligeglade. Det er meget svært at se denne konflikt som et magtmiddel vendt mod DR. Tiden arbejder for DR og imod journalistforbundet, konkluderer Jyllands Posten.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002