Kontakt os






 

Politiske valgfilm på DR
Mandag 27. oktober 2008
Af Karsten Jensen
 
DR dækker det amerikanske valg intenst, og også på filmfronten sætter valget præg på DR’s sendeflade. I ugerne omkring valget har DR1 og DR2 således programsat i alt otte spillefilm, der tager amerikansk politik under behandling på forskellig vis.
Tre klassikere

Robert Redford tager sig af hovedrollen i både ’Alle præsidentens mænd’ og ’Stem på McKay’. Førstnævnte handler om Watergate-affæren - en af det 20. århundredes største politiske skandaler.

Sagen, der begyndte som et banalt indbrud, blev afsluttet med præsident Nixons afgang. Meget af æren derfor må tilskrives journalisterne Bob Bernstein og Carl Woodward, hvis omhyggelige undersøgelsesarbejde i længden ikke lod sig fortie eller bestride.

Robert Redford købte filmrettighederne til Bernsteins og Woodwards bog og producerede filmen, samtidig med at han spillede Woodward over for en anden af 1970’ernes største stjerner, Dustin Hoffman.

’Alle præsidentens mænd’ er instrueret af Alan Pakula, som skildrer det historiske forløb så autentisk som muligt, og Pakula er blevet meget rost for sin evne til at gøre forløbet spændende, selv om udfaldet af sagen er kendt på forhånd.

Filmen modtog da også fire Oscars, bl.a. for bedste manuskript, mens Jason Robards modtog en Oscar for sin præstation som chefredaktøren på Washington Post.

I ’Stem på McKay’ har Robert Redford en anden af sine bedste roller, her som en ung, energisk sagfører, der bliver overtalt til at stille op til Senatet for det demokratiske parti i Californien.

McKay har fra starten avancerede, radikale ideer om forureningsbekæmpelse, socialhjælp og amerikanske borgerrettigheder, men da de demokratiske kampagneledere sender ham ud blandt vælgerne, opdager han, at det i mindre grad er hans ideer end hans evne til at virke personligt tillidsvækkende, der skaber popularitet.

Filmen skildrer med indviet detaljerigdom hans desillusionerende vej til popularitet gennem billig retorik, indstuderet tv-optræden, talevitser og babykysseri.

‘Storm over Washington’, Otto Premingers film fra 1962, regnes som den første film, der for alvor gik i kødet på amerikansk politik. Henry Fonda spiller den intellektuelle Robert Leffingwell, der bliver indstillet til posten som USA’s udenrigsminister af landets præsident. Først skal valget af Leffingwell dog godkendes af senatet.

Det sker ved en høring, der er præget af rævestreger og studehandler, for ikke mindst den reaktionære, spydige og dødsensfarlige sydstatssenator Seabright Cooley - spillet af Charles Laughton - betragter Leffingwell som et kontroversielt valg til den vigtige post.


Tre nyere dramaer

Både Joan Allen og Jeff Bridges blev Oscar-nomineret for deres roller i den politiske thriller ’The Contender’ fra 2000.

I filmen sætter skruppelløse politikere gang i en sexskandale for at hindre udnævnelsen af USA's første kvindelige vicepræsident. Det er klart nok præsident Clintons Lewinsky-affære, der har inspireret til dramaet om politiske intriger under bæltestedet.

Jeff Bridges har da også Clinton-frisure, men i den her historie er det ikke præsidenten, der står for skud. Det er en kvindelig senator (Joan Allen), der trækkes gennem sølet.

Seerne kan også opleve to film om et par af USA’s mest markante præsidenter. ’Den dag præsident Lincoln blev skudt’ har et dobbeltfokus på manden, man kunne kalde USA’s første moderne præsident, og hans morder, spillet af henholdsvis Lance Henriksen og Rob Morrow.

Det er den 14. april 1865 - nogle få dage efter afslutningen af den amerikanske borgerkrig. Præsident Abraham Lincoln er på vej i teatret med sin hustru. Det bliver skæbnesvangert, for den bitre, reaktionære sydstatsmand John Wilkes Booth har planer om at snigmyrde manden, der kan tage en stor del af æren for afskaffelsen af slaveriet i USA.

Tiden spoles 80 år frem. Da Franklin Roosevelt dør i april 1945, må Harry S. Truman indtage embedet som USA’s præsident efter blot 82 dage som vicepræsident. Den forholdsvis uerfarne politiker bliver aldrig nogen populær leder, men hans beslutninger får stor betydning ikke blot for USA, men også for resten af verden.

Truman er således den hidtil eneste leder, der har gjort brug af atombomben som våben.

Historien om præsidenten fortælles i dramaet ‘Truman’, der i 1996 fik en Emmy for bedste tv-film. Titelrollen spilles af Gary Sinise, der foruden mange anmelderroser modtog en Golden Globe-pris for sin præstation.

To komedier

DR har også fundet plads til et par præsidentfilm i den lettere ende af skalaen.’Præsident på frierfødder’ er en intelligent og vittig romantisk komedie skrevet af Aaron Sorkin, manden bag den berømmede politiske dramaserie ’Præsidentens mænd’.

Michael Douglas spiller enkemanden Andrew Shepherd, der har så travlt med at blive genvalgt som USA's præsident, at privatlivet er sat på vågeblus - lige indtil han møder lobbyisten Sydney (Annette Bening). Forelskelse er en privat sag, mener han, men pressen og oppositionen kører kanonerne i stilling. Og Andrew har lovet Sydney at støtte en miljølov, som kan koste ham sejren.

I den satiriske komedie ’Præsidenter på flugt’ spiller Jack Lemmon og James Garner to mænd med tre ting til fælles. De har begge været USA’s præsident, de er på flugt fra lejemordere, og så hader de hinanden som bare fanden. Fedtsylen Kramer har ikke den mindste respekt for sin gamle rival, men han må alligevel alliere sig med den dameglade Douglas, da den nuværende præsident forsøger at hænge Kramer op på en korruptionssag.

Kramer og Douglas undslipper kun med nød og næppe et mordforsøg, hvorefter de begiver de sig ud i verden på egen hånd. Uden livvagter og andre til at lægge sig imellem møder de for første gang de amerikanere, som de hidtil har ledet fra sikker afstand. Deres fælles oplevelser med bl.a. illegale indvandrere, en Elvis-klon og lesbiske bikere gør dem en del klogere på, hvad det vil sige at være amerikaner: Og hvis de blot kunne enes, kunne de tidligere rivaler ligefrem redde sig fra miseren med livet i behold.

Amerikanske politiske film på DR:

The Contender - DR2 onsdag 29. oktober 20 (Foto: Joan Allen)
Præsident på frierfødder - DR1 fredag 31. oktober 22.10
Præsidenter på flugt - DR2 onsdag 5. november 20
Den dag præsident Lincoln blev skudt - DR1 lørdag 8. november 00.05
Alle præsidentens mænd - DR2 søndag 9. november 16 (Foto: Dustin Hofman & Robert Redford)
Stem på McKay - DR2 søndag 9. november 23.20
Truman - DR1 lørdag 15. november 00.05
Storm over Washington - DR2 søndag 16. november 00.30

Udover de mange film følger DR ligesom TV 2 også det rigtige præsidentvalg 4. november.

Foto: DR og Scanbox.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002