Kontakt os






 

Ny dokumentarserie på DR1 om udsalget af statslige selskaber
Fredag 31. oktober 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I serien 'Når Danmark sælger ud' undersøger DR Dokumentar, hvad der sker med pengene, når staten sælger selskaber - som fx TeleDanmark - og udliciterer opgaver til udenlandske købere og firmaer. Første gang onsdag den 5. november.


Der var massive folkelige protester, da den danske stat i begyndelsen af 2014 solgte dele af det statslige selskab DONG til Goldman Sachs. Men salget af DONG var ikke det første statslige frasalg.

Nu graver DR Dokumentar i tre programmer dybt ned i de mange tidligere sager, hvor staten har solgt selskaber til udenlandske købere. DR Dokumentar følger pengestrømmene ud af selskaberne og ud af landet.


Milliarder forsvinder i udbytter

Første program sendes på DR1 onsdag den 5. november og handler om det største danske frasalg nogensinde. I 1997 solgte staten det statslige teleselskab, der dengang hed TeleDanmark, til et amerikansk firma. Få år senere skiftede TeleDanmark både ejere og navn, og TDC udbetalte senere udbytter på mere end 50 milliarder kroner til nye ejere - primært i skattelylande. Samtidig fik selskabets direktører i Danmark udbetalt store beløb i form af bl.a. bonusser og aktieoptioner.

DR Dokumentar ser på pengestrømmene ud af selskabet efter salget. I programmet får vi også for første gang et indblik i hemmelige skatteaftaler, som multinationale selskaber laver i Luxembourg, for at betale mindst muligt i skat.


Luxembourgs rolle i skattemodeller

I det andet program, der sendes på DR1 mandag den 10. november, afslører DR Dokumentar nye detaljer om, hvordan en australsk kapitalfond trak penge ud af Københavns Lufthavne via skuffeselskaber i Luxembourg.

I programmet bliver der i det hele taget set nærmere på Luxembourgs store rolle i bl.a. kapitalfondes skattemodeller. Holdet bag programmet besøger som et eksempel den bygning i Luxembourg, hvor der er flest aktive selskaber. I alt har mere end 1.300 selskaber til huse i bygningen, men der ikke er ét eneste skilt med navne på selskaberne at se på bygningen.

I det tredje program i serien, der sendes mandag den 17. november på DR1 er der fokus på kommunale udbud til private firmaer i forbindelse med løsning af velfærdsopgaver.

Også når det kommer til udlicitering af opgaver på dette niveau, viser det sig, at udenlandske købere spiller ind med komplicerede skattemodeller, der går via Luxembourg.

Første program sendes på DR1 onsdag den 5. november klokken 21.55.


Foto: I en ny serie undersøger DR Dokumentar, hvor pengene bliver af, når Danmark sælger statslige selskaber som fx TeleDanmark til udenlandske købere. Få år efter salget af TeleDanmark blev selskabets navn ændret til TDC og der blev udbetalt udbytter på mere end 50 milliarder kroner til nye ejere - primært i skattely-lande. Samtidig fik selskabets direktører i Danmark udbetalt store beløb.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002