Kontakt os






 

DR ligger ikke under for politisk pres - end ikke fra Lars Løkke
Mandag 16. oktober 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
"DRs nyhedsredaktioner ligger ikke under for nogen form for politisk pres, uanset hvem et sådant pres måtte komme fra. Men vi er til gengæld lige så åbne og lydhøre over for politikerne og ministre, når de henvender sig med konkret og relevant kritik, som vi er over for alle andre," fastslår DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen. Det sker på baggrund af en artikel i Ekstra Bladet, som har beskrevet en mailveksling mellem indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og DRs generaldirektør og nyhedsdirektør.
Sagen handler om DRs dækning af uroen blandt pædagoger og forældre i flere kommuner over forholdene i daginstitutionerne. Ekstra Bladets historie har givet politikere fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten anledning til at rejse kritik af Lars Løkke Rasmussen, ligesom statsminister Anders Fogh Rasmussen af de tre partier er blevet inddraget i sagen om indenrigsministerens henvendelse til DRs ledelse.

"Der er ingen tvivl om, at indenrigsministeren i sine henvendelser, først til en medarbejder på TV-Avisen og senere til mig har haft nogle meget stærke meninger om vores dækning af velfærdsdemonstrationerne og kommunernes økonomi i almindelighed. Det er hans helt legitime politiske ret af have meninger om den, men de påvirker ikke vores redaktionelle prioriteringer eller journalistiske valg af vinkler. TV-Avisens og min opgave som nyhedsdirektør er at sikre, at der er alsidighed, mangfoldighed og balance i den samlede måde, vi dækker tingene på, uanset hvad vi bliver beskyldt for og af hvem undervejs," siger nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen.

Hun tilføjer: "Når en minister til gengæld gør opmærksom på en konkret fejl i en udsendelse, så har han krav på samme seriøse behandling som alle andre, og det får han."

Lars Løkke Rasmussen har - ud over nogle generelle politiske holdninger til TV-Avisens dækning af velfærdsdemonstrationerne og kommunernes økonomi - henvendt sig til TV-Avisen med to konkrete kritikpunkter.

Det ene viste sig at være en misforståelse, hvor ministeren havde opfattet det sådan, at DR i en konkret tv-avis skulle have sagt, at ALLE kommunerne tilsammen skulle spare milliarder næste år. TV-Avisen havde sagt, at MANGE kommuner skulle spare og nævnte i den sammenhæng, at Århus Kommune alene stod for næsten en halv milliard næste år. Dermed var den sag ude af verden, og ministeren vendte ikke tilbage efter denne opklaring af sagen.

Den anden henvendelse drejede sig om, at TV-Avisen i en morgenudsendelse i et nedlæg efter dækningen af budgetforliget i Københavns Kommune havde sagt, at "Københavns kommune er en af de få kommuner i landet, der har en god økonomi i øjeblikket". Lars Løkke Rasmussen efterlyste i sin henvendelse dokumentation for det postulat.

Til denne henvendelse svarede nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen: "Jeg er enig med dig i, at der ikke er dokumentation for et postulat om, at Københavns Kommune er en af de få kommuner i landet, der har en god økonomi i øjeblikket". Hun beklagede i en svarmail til ministeren den alt for generaliserende bemærkning og henviste til DRs og TV-Avisens øvrige omfattende og alsidige dækning af kommunernes økonomi.

Sagen har fået Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten til at kræve en forklaring fra pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen.

"Det er selvfølgelig et helt uacceptabelt pres at lægge på DR's ledelse, som i andre sammenhænge blandt andet skal sidde og forhandle licens med regeringen", siger det socialdemokratiske medlem af Folketingets kommunaludvalg Magnus Heunicke til Ritzau.

SF's formand, Villy Søvndal, siger: "Det er besynderligt, hvilken selektiv holdning regeringen har til ytringsfriheden og den frie presse. Under Muhammedkrisen forklarede statsministeren, at han bestemt ikke kunne udtale sig om tegninger i Morgenavisen Jyllands-Posten. Og nu hører man så, at indenrigsministeren oven i købet kan sende e-mails. Det er meget betænkeligt, hvis statsmagten prøver at påvirke nyhedsdækningen i samfundet", siger Villy Søvndal til Ritzau.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002