Kontakt os






 

Tv i 2014 - alt bliver lavet til underholdning
Torsdag 2. januar 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når vi i det nye år tænder for DR og TV 2, er det især livsstil, bolig og mad såvel som familiedramaer og børneopdragelse, der folder sig ud for åben skærm. Lektor Henrik Jensen mener, at alt på tv bliver lavet til underholdning - uanset, om der er tale om politiske debatprogrammer eller boligprogrammer.
Det er det nære, der tegner det kommende års tv-tilbud, skriver Kristeligt Dagblad i en gennemgang af, hvad der er udsigt til på dansk tv i 2014.

Kanalchef for TV 2 Lotte Lindegaard fortæller til avisen, at livsstilsprogrammer er noget, TV 2 vil satse på i 2014:

"For en tv-station som TV 2 er det vigtigt med et varieret og moderne bud på livsstilsprogrammer. Her har vi haft nogle stærke successer, og vi kan se, at det stadig har folks interesse at dykke ned i, hvordan vi indretter os - både i boligen og i livet generelt," siger hun.

Det nære tv er også væsentligt for DR i det kommende år, fortæller DRs kanalchef Pil Gundelach Brandstrup. Men der bliver også plads til samfundsdebatterende programme.


Ikke meget nyt under solen

Medieforsker Anne Jerslev, der er professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, vurderer, at der - på trods af mange nye programtitler for det kommende år fra begge tv-stationer - måske alligevel er begrænset, hvor meget nyt indhold der er. Livsstilsprogrammerne har nemlig været populære længe. Bl.a. fordi de beskæftiger sig med, hvordan hverdagen kan forandres, samtidig med at den forbliver hverdag, forklarer hun.

Medieforsker og professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitet supplerer: "Vi spejler os i andre danskeres livsstil og mødes foran skærmen om det, vi er fælles om - vores hjem, hverdag og familie. Det er et spørgsmål om elementær identifikation, der ikke kræver nogen synderlige forudsætninger. Fokus er på det nære omkring familien og boligindretningen. Her kan public service-stationerne forene opgaven med at diskutere aktuelle problemer af relevans for danskerne med noget, der er emotionelt nærværende og giver seere."


Hygge-tv og/eller navlebeskuelse

Historiske dramaserier bliver en stor ting i 2014, og det kan iflg. Stig Hjarvard ses som tv-stationernes forsøg på at fortolke og visualisere dansk identitet og kultur.

"Og ved at dykke ned i fortiden får danskerne en pause fra den mere uoverskuelige og fragtmenterede nutid," mener lektor i moderne kultur ved Roskilde Universitet Henrik Jensen. Ligesom når vi sætter og ned og ser "hygge-tv", som han kalder de mange livsstilsprogrammer.

For ham at se passer det stærke fokus på livsstil og familierelationer på tv godt med vores individualiserede, terapeutiske samfund, hvor alle er stærkt optagede af de nære relationer.
Men det er ifølge ham ikke noget sundhedstegn. Snarere navledyrkelse.

"Jeg oplever, at vi familievis og enkeltvis lukker os om os selv og betragter hinanden gennem de prismer, der er i fjernsynet. Via programmer, der dybest set handler om naboen og os selv. Der er ikke meget kulturel stræben over det. Det er terapeutisk fjernsyn, der hjælper os til at spore os ind på vores forbrug af bolig, mad og vin. Men i det omfang folk ikke snakker med hinanden, er det naturligvis også en måde til at finde ud af, hvad der foregår i samfundet," siger Henrik Jensen til Kristeligt Dagblad og fortsætter: " Men det er altså ikke programmer, der løfter eller danner os. Det er underholdning. Alt bliver lavet til underholdning, uanset om der er tale om politiske debatprogrammer eller boligprogrammer."



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002