Kontakt os






 

Billed-Bladets Tv-Oscar til DR
Søndag 9. marts 2008
Af Karsten Jensen
 
Den danske dokumentar-pris, Billed-Bladets Tv-Oscar på 100.000 kr. er for ottende år i træk gået til DR - denne gang for dokumentarprogrammet 'Stem på mig'.
Vinderprogrammet skildrer en barsk elevafstemning i en kinesisk 3. klasse, og det er et af i alt 10 programmer i den internationale projekt 'Why Democracy', som blev vist på DR2 i efteråret.

Serien er også vist på en række udenlandske tv-stationer, der sender til over 190 lande. Og bag det danske bidrag står en af initiativtagerne til hele projektet, DR2-redaktør Mette Hoffmann Meyer, samt tv-producer Mette Heide og den kinesiske dokumentarist Weijun Chen.

Det var denne ihærdige og erfarne dokumentar-trio, som blev hædret af flere end 200 tv-kolleger ved en gallafest på Hotel d'Angleterre i København fredag aften. Og der vankede både årets danske Tv-Oscar og en priskuvert med 100.000 kr. fra det festglade Billed-Bladet, som også sætter pris på menneskeligt rørende og mesterlige tv-dokumentarer.

Bladets chefredaktør Annemette Krakau og aftenens pristaler, kulturminister Brian Mikkelsen, er enige om, at danskerne er glade for engagerede tv-programmer, som bygger på kvalitet og professionalisme. Hensigten med den årlige danske dokumentar-dyst er netop at fokusere på denne særlige tv-genre.

Det danskproducerede, men kinesisk instruerede vinderprogram 'Stem på mig' handler om en kinesisk 3. klasses første møde med demokratiet, da børnene skal kåre en elev som klassens duks. Valgkampen bliver benhård og dramatisk med forældre som aktive spindoktorer og endda med korruption og bagvaskelse.

Generaldirektør Kenneth Plummer, som deltog i den årets danske Oscar-fest, er også særdeles glad for prisen:

"Hvor er det dejligt, både for seerne og DRs medarbejdere, at der nu for ottende år i træk bliver sat en tyk streg under, at DR i den grad spiller en samfundsrolle, når det gælder om at skabe meningsfyldt og engageret kvalitets-tv. Jeg kan godt love, at der heller ikke fremover vil blive sparet på DRs anstrengelser for at levere det allerbedste inden for dokumentar-genren.

Og jeg synes også, at de danske licensbetalere med rette kan dele vores glæde over, at DR hvert år vinder adskilige udenlandske priser for sine dokumentarprogrammer. Det er nok i dag et lige så vigtigt brand for Danmark som både spillefilm og Den Lille Havfrue."

Internationalt er 'Why Democracy'-projektet også for få uger siden hædret ved årets Oscar-fest i USA, hvor prisen for 'Bedste feature-dokumentar' gik til en anden af seriens 10 film, amerikaneren Alex Gibneys dokumentar 'Taxa til helvede', som skildrer, hvordan Kongressen i USA blev overtalt til at tillade brugen af totur som forhørsmetode mod fanger i amerikanske lejre.

Hele ideen bag projektet 'Why Democracy' har været at sætte demokrati på den internationale dagsorden, og initiativtagerne var DR2-programredaktør Mette Hoffmann Meyer og BBC's Nick Fraser. Til at danne grundlag for debatten om demokratiets vilkår er der produceret 10 dokumentarfilm fra Pakistan, Kina, USA, Indien, Danmark, Japan, Liberia, Egypten, Rusland og Bolivia. DR har været med til at co-producere de 10 film, som også har fået finansiel støtte fra bl.a. Danida og Det Danske Filminstitut, og filmene indgår nu også i Filminstituttets distribution til skoler og biblioteker.

Der har også i år været hård konkurrence om den danske Tv-Oscar, og slutspurten om den prestigefulde mediepris foregik mellem i alt tre programmer fra DR og to fra TV 2.

Foruden vinderprogrammet var de øvrige nominerede til årets Tv-Oscar: 'Flugten fra Grønland', tilrettelagt af Poul-Erik Heilbuth (DR1), 'Muhammed-krisen under huden', tilrettelagt af Vibeke Heide-Jørgensen, Jeppe Facius, Adam Tatt og Mads Ellesøe (DR1), 'De udviste børn', tilrettelagt af Irene Thyrri og Kay Brase (TV 2) og 'Slobodan Milosovic - Præsident under anklage', tilrettelagt af Michael Christoffersen og Mette Heide (TV 2).

Det er 19. gang, Billed-Bladet har uddelt sin Tv-Oscar til danske dokumentarprogrammer. og priskomiteens medlemmer er: Kulturminister Brian Mikkelsen, advokat Johan Schlüter, filminstruktør Bille August, producer Mads Egmont Petersen, direktør og komponist Bent Fabricius-Bjerre, filmproducent Per Holst, filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen, exam.art. Jens Rykjær, instruktør og skuespiller Peter Schrøder, cand.mag. Preben Wilhjelm og chefredaktør Annemette Krakau.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002