Kontakt os






 

Tre bogstaver i 'Deadline' var skjult reklame
Tirsdag 17. januar 2006
Af Karsten Jensen
 
DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen har meget svært ved at tro, at Radio- og tv-nævnet har haft alle oplysninger, da det forleden afgjorde, at DR lavede skjult reklame i et indslag i DR2's 'Deadline' om dagbladet Politikens bagsidesatire 'At Tænke Sig' og den årlige bog med højdepunkterne.
"Radio- og tv-nævnet må have truffet sin afgørelse på et uoplyst grundlag, for ellers er DRs muligheder for at lave helt almindelige nyhedsreportager nu blevet dramatisk indskrænkede. Jeg kan ikke ganske enkelt ikke tro, at nævnet har haft til hensigt at mene, at vi skal bortretouchere virkeligheden på den måde," siger nyhedsdirektøren i dag i en meddelelse.

Radio- og tv-nævnet har vurderet på 'Deadline'-udsendelsen fra lillejuleaften 2004, efter at en seer klagede og mente, at den 8 minutter og 30 sekunder lange omtale og visningen af bogen gik over grænsen for almindelig forbrugeroplysning.

I indslaget blev journalisterne Ole Rasmussen og Gorm Vølver interviewet om deres arbejde med satirespalten, ligesom de læste op fra 'ATS 2004' i rollen som henholdsvis Erling Brokkendorf og Elvira Mortensen - to velkendte personager fra 'At Tænke Sig'-spalten. Samtidig viste studieværten kortvarigt forsiderne af 'ATS 2004' og mindebogen om Elvira, der "døde" i 2004, frem foran kameraet.

Alt det har Radio- og tv-nævnet ingen problemer med. Derimod mener nævnet, at det var skjult reklame, at 'Deadline' i forbindelse med et klip i indslaget viste et blåt skilt med en hvid cirkel og bogstaverne 'ATS' med hvidt hen over statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), da han var i færd med at holde tale ved satirespaltens 70-års fødselsdag.

"Visningen er af kort varighed, men er imidlertid meget iøjnefaldende. Visningen af 'ATS' er efter Radio- og tv-nævnets opfattelse umotiveret og unødvendig i den konkrete redaktionelle sammenhæng. Nævnet finder derfor, at der er tale om skjult reklame," hedder det i afgørelsen.

Lisbeth Knudsen står uforstående over for, at DR kan blive dømt for skjult reklame:
"Forudsætningen for at blive dømt for skjult reklame er jo, at vi har haft til hensigt at vise en reklame. Det har vi ikke. Vi har vist reportagebillederne fra en jubilæumsfest med en indlagt satire," understreger hun.

Indslaget byggede på en reportage fra TV-Avisen - optaget i forbindelse med ATS' 70 års-jubilæum, hvor Anders Fogh Rasmussen holdt en tale foran et lærred, hvorpå der blev vist en grafik. Der var tale om en grafik holdt i Venstres farver - men i stedet for V stod der ATS. Grafikken og opstillingen var en satire over grafikken på Venstres landsmøde. Grafikken ses i baggrunden, under det uddrag 'Deadline' bragte fra Anders Fogh Rasmussens tale.

"Af hensyn til seerne viste vi dog også et nærbillede af baggrundsgrafikken. Der er altså tale om reportagebilleder fra en virkelig situation og ikke om indklippede eller specialkonstruerede billeder. Vi føler os ikke overbeviste om, at nævnet har været opmærksomme på denne omstændighed i sin afgørelse og håber derfor, at den ganske enkelt er afsagt på et uoplyst grundlag. Vi må derfor opfordre nævnet til at vurdere sagen på ny set i dette lys," siger Lisbeth Knudsen.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002