Kontakt os






 

DR1 Dokumentaren: Det store skattelæk
Torsdag 31. marts 2016
Af Karsten Jensen
 
DR Dokumentar har fået adgang til tusindvis af dokumenter, der afslører hvordan rige erhvervsfolk, kendte politikere og internationale sportsstjerner gemmer penge i skattely.


DR Dokumentar har fået adgang til den største mængde dokumenter, der nogensinde er givet videre til journalister. Dokumenterne stammer fra et selskab, der etablerer skattelykonstruktioner i et af verdens mest lukkede skattely, oplyser DR i en pressemeddelelse.

I dokumenterne findes hundredvis af danskere og danske selskaber, der benytter konstruktioner, der typisk betyder, at lokale stråmænd på papiret står i spidsen for et selskab, en fond eller en såkaldt trust. Men den reelle ejer af selskabet, hvis navn f.eks. de danske skattemyndigheder ikke har adgang til, har stadig den egentlige magt over midlerne.

”Det er vel helt tydeligt at formålet med det her, det er at undgå at komme til at betale skat,” fortæller skattelyekspert og international chef i Ibis, Lars Koch i programmet. Han har sammen med en række andre eksperter i skat og skattely set de væsentligste af de dokumenter, der ligger til grund for dokumentarudsendelsen.


Bankernes rolle

De hemmelige dokumenter afslører også, hvordan danske banker hjælper til, når deres kunder placerer penge i skattely. Bl.a. kan DR Dokumentar afsløre flere usædvanlige detaljer fra samarbejdet mellem selskabet, der laver skattelykonstruktionerne og flere danske banker. For eksempel har det tilsyneladende ingen konsekvenser haft, at en lokal stråmand, der på papiret er direktør for adskillige firmaer, har været død i otte år. Et andet eksempel er en større dansk bank, der beder om at få tilbagedateret et dokument med næsten to år.

”Det virker vanvittigt. Om nogen så burde en bank vide, hvad dateringer på dokumenter har af betydning. Og så burde man slet ikke bede om at få noget tilbagedateret,” siger lektor i skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt i programmet.

DR1 Dokumentaren: 'Det store skattelæk' kan ses på DR1 søndag den 3. april kl. 20.

Illustration: DR.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002