Kontakt os






 

Glistrups børn tabte til DR i Pressenævnet
Onsdag 13. april 2016
Af Redaktionen
 
Anne-Marie og Jørgen Glistrup fik ikke ret til at få bragt et genmæle efter dr.dk’s omtale af filmen 'Spies og Glistrup', som DR1 sendte nytårsdag. Omtalen var heller ikke i strid med god presseskik. Det kan Pressenævnet i dag afgjort.
Tidligere folketingsmedlem for Fremskridtspartiet Mogens Glistrups børn, Anne-Marie og Jørgen Glistrup, er ikke berettigede til at få bragt et genmæle af DR, efter at DR1 nytårsdag i år sendte spillefilmen 'Spies og Glistrup', som kørte i biograferne i 2013, og som DR har været med til at co-producere. Det oplyser DR i dag i en pressemeddelelse.

I forbindelse med at DR1 viste filmen bragte dr.dk en programomtale, hvor der stod, at filmen er "historien om to af Danmarks mest farverige personligheder i nyere tid".

Videre lød det på dr.dk: "Vi kender Glistrup for hans kamp mod skatten og rejsekongen Spies med sine morgenbolledamer og det udsvævende liv, men kun ganske få kender historien om deres tætte venskab og den idealisme, som prægede deres liv gennem både op- og nedture. Med virkelige og uvirkelige hændelser lader Christoffer Boe os komme ind bag facaden på disse to karismatiske og topbegavede excentrikere, der satte deres tydelige spor i danskernes hverdag i flere årtier. Sammen og hver for sig brød Spies og Glistrup om nogen med janteloven, og vi elskede dem for det. Filmen foregår i perioden fra 1965-1984."

Efter filmen er blevet sendt, er programomtalen blevet fjernet fra DRs hjemmeside, og DR afviste søskendeparrets klage i februar som ubegrundet. Derefter gik Anne-Marie og Jørgen Glistrup til Pressenævnet med sagen, og her anførte de i klagen, at DR som institution med offentligt tilskud og med public service-forpligtelser må anses for at have en særlig forpligtelse til ærlig og saglig markedsføring, som det hed.

"Programomtalen er i strid med god presseskik og god markedsføringsskik," mente de bl.a., ligesom de med kursiv havde angivet, hvor de mente, teksten på dr.dk ramte ved siden af virkeligheden.


Ikke noget at komme efter

I sit svar til Pressenævnet har DR svaret, at omtalen er hentet fra Det Danske Filminstituts hjemmeside og bragt uforandret på dr.dk.

"Det er DRs opfattelse, at de oplysninger, DR har bragt om filmen, er korrekte, og at omtalen ikke er manipulerende," lød det i DRs svar.

Pressenævnet mener ikke, at der er noget at komme efter i teksten på dr.dk: "Det er Pressenævnets opfattelse, at det klart fremgår af programomtalen, at omtalen angår en spillefilm, der befinder sig inden for en genre, der sammenblander fiktion og virkelighed. Det fremgår således af programomtalen, at der indgår "virkelige og uvirkelige hændelser" i filmen, hvorfor det må være klart for læseren, at såvel filmen som programomtalen indeholder delvise fiktive begivenheder, der ikke kan efterprøves på samme måde som almindelige nyhedsartikler," skriver nævnet i sin kendelse.

På den baggrund mener Pressenævnet ikke, at programomtalens indhold er i strid med god presseskik, ligesom nævnet heller ikke mener, at der er grund til, at DR skal bringe et genmæle.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002