Kontakt os






 

Simi Jan - 'lyserød elefant nummer 100'
Mandag 9. marts 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Danske kvinder blev sidste år hyldet i bogen '99 lyserøde elefanter' for at være forbilleder for alle mænd og kvinder, der vil rykke ved kønsdebatten og påvirke samfundet i positiv retning. I weekenden blev Simi Jan så kåret som 'Elefant nr. 100' - som markering af projektets afslutning og som markering af 100 året for danske kvinders stemmeret.
Simi Jan får titlen som Elefant nr. 100 og træder dermed ind i et selskab af kvinder, der hver og én har gjort en indsats for at flytte debatten om køn ved at være synlige, usædvanlige og markante, hedder det i en pressemeddelelse.


Dommerkomitéens begrundelse

Simi Jan er valgt for hendes evne til at formidle historier ude fra verdens brændpunkter hjem til Danmark. Hun bruger aktivt sin egen indvandrerbaggrund i sit professionelle virke, og flytter grænserne for, hvad der er interessant at fortælle i en verden med krig, religiøse konfliker og politik uden demokrati.

"Simi Jan er krigskorrespondent og trådt ind på en scene, der ellers forbindes med store hanelefanter. I sit virke er hun helt sin egen, hun bruger aktivt sin pakistanske kulturbaggrund i sine reportager og sætter fokus på mennesker, deres vilkår og skæbne. Hun har flyttet grænser for, hvad der er interessant at berette i en verden med krig, religiøse konflikter og politik uden demokrati. Simi Jan formår med et smil at forklare det indviklede på en jævn og ligefrem måde. Aldrig abstrakt, altid konkret," fortæller projektets initiativtager, tidligere kulturminister Jytte Hilden.

"Jeg er dybt beæret over, at få tildelt denne meget fornemme pris. Og vil tage imod den med stor ydmyghed. At dommerkomiteen har fundet mig egnet til en ærespris som denne er kommet helt bag på mig – og jeg er både glad og bevæget over deres tillid. For mig er prisen også en stor cadeau til de seje og modige kvinder, der for 100 år siden kæmpede for, at vi i dag har det rettigheder vi har," siger Simi Jan om sin nye titel og fortsætter:

"Som kvindelig korrespondent i verdens brændpunkter arbejder jeg i et mandsdomineret fag og ofte i lande, hvor kvinderettigheder er en mangelvare. For mig er historien om menneskerne altid i centrum – jeg vil sætte ansigter på krige, konflikter og katastrofer, og i mit arbejde er jeg bevidst og ubevidst opmærksom på, at have kvinder med i mine historier. Ofte ser og hører vi den ene mand efter den anden i historier fra Mellemøsten og Afghanistan – men kvinder kan lige så godt kommentere på fx valg og Taleban. Selvom det nogle gange er svært, at få dem til at medvirke på tv, så kæmper jeg for det, og bruger gerne ekstra tid på at få kvinder i tale."


Pink Party

Kåringen fandt sted til 'Pink Party' i Politikens Hus op til Kvindernes internationale dag. Dommerkomiteen bestod af museumsdirektør Lars Kærulf Møller, Bornholms Kunstmuseum, borgmester Pia Allerslev, København, direktør Nina Groes, Kvinfo, direktør Carsten Milvang, Milvang Kommunikation, tidligere kulturminister Jytte Hilden, redaktør Stinne Bjerre, Søndag og Katrina Schelin, chef for Doxbio.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002