Kontakt os






 

’Hængt ud på forsiden’ er dårligt journalistisk håndværk
Tirsdag 6. november 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det er ikke kun forsker Rene Karpantschof, der kritiserer DR1-programmet ’Hængt ud på forsiden’. Tidligere har Berlingske klaget til pressenævnet og BT har nægtet at medvirke i programmet, og nu retter Ekstra Bladet også i en leder et stærkt angreb på programmet. ”DR har intet at være stolt af i forbindelse med 'Hængt ud på forsiden'. Programmerne er ganske enkelt dårligt håndværk og manipulation af værste skuffe,” lyder det fra Ekstra Bladet. Men DR afviser kritikken og siger, at der kun er begået én lille nuance af en fejl.

Det er DRs Detektor-redaktion, som i programserien ’Hængt ud på forsiden’ har søgt at stille mediechefer til ansvar for fejl, som de måtte have begået.

Men i 'Hængt ud på forsiden' var facit afgjort på forhånd – uanset hvad der kom frem i research og i interviews. Det kalder Ekstra Bladet i en leder for både ”uhæderligt og uklædeligt” for DR.

Chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen skriver: ”Jeg har selv deltaget, så jeg ved, hvad jeg taler om, og jeg er på ingen måde sart! Hidtil har jeg holdt mig tilbage med kritik offentligt, fordi mange sikkert vil sige: Ekstra Bladet er da de værste af alle, og man skal som bekendt ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus.”

Madsen henviser til Rene Karpantschofs kronik i Politiken, hvoraf det fremgår, at Karpantschof blev hængt ud i ’Hængt ud på forsiden’, og hvor fakta var blevet voldsomt strammet af Detektor-redaktionen. Al den dokumentation, som Rene Karpantschof fremlagde i interviewet, er klippet fra. ”Han er jo skurken, og fakta skal sandelig ikke ødelægge billedet,” skriver Madsen.

”Som 'skurk', sådan én var jeg naturligvis også, bliver man interviewet alenlangt. ”Sæt to timer af ”, fik jeg at vide på forhånd,” skriver Madsen videre og fortæller om sin oplevelse med Thomas Buch-Andersen og Detektor-holdet.

”I mit tilfælde påstår Detektor, at Ekstra Bladets journalister gik og kiggede ind ad uskyldige menneskers vinduer i den tragiske Maria-drabssag fra Herning. Det gjorde vi ikke, hvilket jeg naturligvis også sagde til Detektor, men alligevel rekonstrueres vindueskiggeriet med skuespillere, så seerne i hvert fald ikke er i tvivl om, at det er sket.”

Ekstra Bladet opfordrer DR til, at alle de timelange interview med de såkaldte 'skurke' lægges ud på dr.dk i fuld længde, så danskerne selv kan afgøre, om DR eller ’skurken’ har ret.


DR afviser kritikken

DR afviser den kritik der er fremkommet mod ’Hængt ud på forsiden’ fra bl.a. chefredaktør Poul Madsen, forskeren Rene Karpantschof og Berlingske.

Redaktionschef i DR, Sandy French, indrømmede dog i DR2-programmet Deadline i går, at Detektor-redaktionen, har begået en fejl. Hun beklagede, at ”det bestemt kan forstås som om, at vi anklager Ekstra Bladets journalister for at kigge ind af vinduerne, og det har vi ingen belæg for at gøre.”

I programmet havde DR brugt statister, der gik og kiggede ind af vinduer i et af klippene i programmet om Herning-mordet, og derefter klippede til en redaktionschef fra Ekstra Bladet, der sagde ”Vi går hele vejen - vi gør hvad der skal gøres”. I virkeligheden sagde redaktionschefen dette om noget helt andet.

Sandy French nedtonede fejlen og kategoriserede den som ”små nuancer af fejl”, der iflg. French viser, at DR hverken er værre eller bedre end andre journalister.
Poul Madsen har bedt DR lægge alle interviews til ’Hængt ud på forsiden’ ud i deres fulde længe, men iflg. eb.dk selv har DR afvist dette.


Foto: Screen dump fra DR1-programmt 'Hængt ud på forsiden' med vært Thomas Buch-Andersen.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002