Kontakt os






 

'En russers hævn' får Prix Europa
Mandag 24. oktober 2005
Af Karsten Jensen
 
Umiddelbart før retten i Zürich tirsdag indleder retssagen mod en russisk familiefar, der i februar sidste år dræbte den danske flyveleder Peter Nielsen, fordi han mente, at flyvelederen var ansvarlig for hans kones og to børns død, da to fly i 2002 stødte sammen over Bodensøen, har DR Fakta i Århus fået en Prix Europa for 'bedste undersøgende dokumentar' for udsendelsen 'En russers hævn'. Programmet opruller netop hele sagen og afslører også, at Peter Nielsen ikke kunne gøres ansvarlig for styrtet.
'En russers hævn' blev sendt på DR1 i december 2004, og udsendelsen var tilrettelagt af Søren Slumstrup og Søren Klovborg, mens Steen Jensen producerede, og Egon Rix og Jørgen Palmer fotograferede.

Prix Europa har været holdt i Berlin den seneste uge, og det er én af Europas største mediefestivaler for radio-, tv- og internetproduktioner. Festivalen holdes af Europarådet og EBU - de europæiske public service-stationers organisation, og sammenlagt var 276 produktioner i kamp om 14 priser. Alene i kategorien, hvor DR vandt, var der 30 andre nominerede, og med prisen fulgte en statue og 6.000 euro (knap 45.000 kroner).

Udgangspunktet i dokumentaren er ulykken i 2002, hvor et russisk passagerfly og et fragtfly støder sammen i luftrummet over Bodensøen, og 71 passagerer bliver dræbt. 'En russers hævn' afdækker det dramatiske forløb før og efter katastrofen, hvor søgelyset kort efter ulykken bliver rettet mod den danske flyveleder Peter Nielsen, som bliver gjort ansvarlig for styrtet.

Det skal blive yderst skæbnesvangert for ham, for halvandet år senere bliver han dræbt af flere knivstik uden for sit hjem. Drabsmanden er russeren, der nu skal for retten, som mistede kone og børn ved styrtet. Dokumentaren afdækker minut for minut Peter Nielsens arbejde i kontroltårnet, og afslører hvordan årsagen til flysammenstødet skulle søges helt andre steder, og at Peter Nielsen ikke var skyld i, at det gik galt.

'En russers hævn' er ved at være lidt af et eksporthit for DR. Israel, Schweiz, Irland, Polen, Frankrig, Spanien/Portugal og Discovery Europa har allerede købt programmet, og derudover har godt 40 tv-stationer for øjeblikket dokumentaren til gennemsyn, fordi de muligvis er interesserede i at vise den.

Også en anden DR-produktion klarede sig godt ved Prix Europa i Berlin. DRs særlige markering af H. C. Andersens 200 års dag på nettet - netstedet www.dr.dk/hca, der for nylig fik en Prix Italia, blev trukket frem som "specielt anbefalelsesværdig".



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002