Kontakt os






 

Ny lov om TV 2 betyder kontrol af borgerne
Tirsdag 7. december 2010
Af Eric Larsen
 
Under overskriften 'Gratis, besværligt og dyrt' sætter Weekendavisen et kritisk blik på det lovforslag om brugerbetaling for TV 2, som i øjeblikket er sendt i høring. Et lovforslag, som vil medføre omfattende borgerkontrol, og som får vicedirektør Ulf Lund fra YouSee Kabel-TV til at garantere administrativt kaos.
Baggrunden er det politiske forlig om den fremtidige finansiering af TV 2, som blev indgået efter at kanalen var endt i økonomiske problemer i 2009. Forliget forudsatte, at TV 2 ikke skulle finansieres gennem licens, men gennem brugerbetaling fra 2012. At husstande, som i forvejen betaler for kommercielt tv gennem f.eks. kabelpakker eller Boxer-abonnement godt kunne pålægges et ekstra beløb for at se TV 2 kunne partierne hurtigt blive enige om. Et beløb på op til 20-25 kr. pr. måned for TV 2 har været nævnt. Men samtidig blev det aftalt, at de ca. 300.000 husstande, herunder mange sommerhuse, som i dag kun modtager 'gratis-tv' via deres tagantenne, fortsat skulle have adgang til TV 2 uden at betale. Og nu begynder det at blive svært at administrere i praksis.

Da det æterbårne TV 2-signal skal krypteres fra 2012, skal husstande uden betalings-kanaler eller -pakker kunne få udstedt et 'gratis-kort'. Det betyder for det første, at man skal ud og investere i en boks med kortlæser, hvis man ikke har en sådan i husstanden - evt. sommerhuset - i forvejen. Men for det andet skal TV 2 også kunne kontrollere, om husstanden modtager andre betalingskanaler. Flere mindre antenneforeninger har nemlig for længst luftet idéen om at sparke TV 2 ud af deres pakker, og så lade beboerne modtage TV 2 gratis via en ekstra stueantenne.

Derfor er der i det nye lovforslag, som Kulturministeriet har sendt i høring, lagt op til at give TV 2 adgang til en omfattende kontrol af de borgere, som ønsker udstedt et gratis-kort. TV 2 skal have udleveret CPR-numre på samtlige beboere på en given adresse, så det kan kontrolleres, at beboerne virkelig bor på den pågældende adresse, og ikke bare er ude på at tage f.eks. ekstrakortet på børneværelset med til en anden adresse, hvor det jo kunne tænkes at den ene forælderpart efter en skilsmisse prøvede at snyde sig til gratis TV 2 selv om vedkommende har kabel-tv.

Herudover får TV 2 lov til at kontakte samtlige andre udbydere af betalings-tv for at kontrollere, om man i det skjulte alligevel modtager kabel-tv eller Boxer-pakker. Her får selskaberne og antenneforeninger under bødeansvar pligt til at udlevere oplysninger om de enkelte adressers aktuelle tv-løsning.

Til Weekendavisen siger vicedirektør Ulf Lund fra YouSee Kabel-TV, at det bliver vanvittigt dyrt for den enkelte udbyder, og der nærmest er garanti for administrativt kaos. Hvis man forventer, at - hvis der skal udstedes 300.000 'gratis-kort' - så skal alle disse husstande tjekkes hos hver enkelt udbyder og antenneforening, som også samtidig skal tjekke, om der er tilmeldt andre modtagere af betalings-tv på adressen, end dem som der er oplyst CPR-numre på.

Ulf Lund opfordrer politikerne til, at man opgiver hele det bureaukratiske kontrolsystem.

Det kan man så passende gøre ved at indsende kommentarer til lovforslaget, som netop nu er i høring på Kulturministeriets hjemmeside på http://www.kulturministeriet.dk/da/Servicemenu/Love-og-tal/Horinger/ .

Sidste frist for indsigelser er fredag 10.december.

Hvad det i øvrigt vil betyde for TV 2's seertal og reklameindtægter, hvis størstedelen af de 300.000 husstande ender med at fravælge al TV 2-kontrollen og fremover nøjes med DR's kanaler, melder historien indtil videre ikke noget om.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002