Kontakt os






 

Gintberg tjekker krisen i udkantsdanmark
Onsdag 2. marts 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Man siger der er krise i 'udkantsdanmark'! Men er det hele virkelig SÅ trist som det billede, der ofte tegnes? I en ny programserie på DR1 forsøger Jan Gintberg at foretage et antropologisk humørtjek i den hyppigt problematiserede danske yderkant. Første gang i morgen torsdag kl. 20 på DR1.
Tomme og faldefærdige bygninger, arbejdspladser der forsvinder og stigende sociale problemer. Men er det hele sandheden om 'udkantsdanmark'. Eller blomstrer der også kreativitet og selvironi derude?

Måske gemmer der sig endog noget basalt livsbekræftende hos indbyggerne i Danmarks yderste bastioner.

Jan Gintberg har besluttet sig for at rejse til seks byer - helt ude på kanten: Hirtshals, Højer, Nysted, Nexø, Rudkøbing og Thyborøn for at betragte og udfordre den gængse opfattelse af, hvad der rør sig i yderkanten af Danmark. Og for at kigge på, hvad byerne rummer af drive, ressourcer, interessante mennesker og besynderlige seværdigheder.

Efter 48 timers nysgerrigt feltarbejde - hvert af de 6 steder - blandt nogle af de driftige beboere, sætter han sig for at præsentere sine oplevelser i et standup show. Gintbergs optræden for byens indbyggere, er en afsluttende test på, om den kendte danske selvironi trods alt stadig trives derude i de stolte danske randområder.

"Jeg tror befolkningen selv er trætte af at være stigmatiserede som 'udkants-danskere' eller indbyggere i 'den rådne banan'. Derfor synes jeg, det kunne være interessant at vise, hvordan de små samfund, der ligger længst fra de store byer i Danmark også er befolket af overskudsmennesker. Og frem for alt mennesker, der også er i stand til at grine af deres egen lokale særegenhed og stolthed", siger Jan Gintberg, komikeren og ídémanden bag programmet.

"Der er ingen grund til, at de skal snydes for at grine lidt med derude i randområderne – det kan godt være, at der er store udfordringer, men de er jo ikke syge", slutter Gintberg, inden han lukker døren til det klipperum, der danner rammen for processen; at få otte timers optagelser til at blive til 30 minutter.


'Gintberg på kanten' bliver sendt som følger:
Hirtshals (Nordjylland) – torsdag d. 3. marts kl. 20
Højer (Sønderjylland) torsdag d. 10. marts kl. 20
Nexø (Bornholm) torsdag d. 17. marts kl. 20
Nysted (Lolland)torsdag d. 24. marts kl. 20
Rudkøbing (Langeland) torsdag d. 31.marts kl. 20
Thyborøn (Vestjylland) torsdag d. 7. april kl. 20



Foto: I en ny programserie på DR1 forsøger Jan Gintberg at foretage et antropologisk humørtjek i den hyppigt problematiserede danske yderkant. I seks programmer besøger Gintberg seks byer helt ude på kanten. (Fotograf: Bjarne Bergius Hermansen)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002