Kontakt os






 

Børnenes Ulandskalender udvider med computerspil
Tirsdag 9. oktober 2007
Af Karsten Jensen
 
Efter at Børnenes Ulandskalender i 44 år alene har været en papkalender, sker der ting og sager, når den atter er i handlen fra mandag den 15. oktober.
Årets kalender tager kampen op med pakkekalendere og chokoladejulekalendere, som i stigende grad har indtaget hjemmene. Med årets ulandskalender følger der nemlig også en cd-rom med otte små pc-spil til de 3-5-årige, og til de lidt større børn fra 6-10 år bliver kalenderen ledsaget af en hjemmeside med onlinespillet Mayas Eventyr, hvor børnene i tegneseriestil kan lære mere om livet i Guatemala.

Det kom frem, da udviklingsminister Ulla Tørnæs tirsdag præsenterede årets ulandskalender, der atter er et samarbejde mellem bistandsorganisationen Danida og DR, og som i år koster 40 kroner.

Efter nogle år med dalende salg købte 230.000 ulandskalenderen i 2006. Det var en fremgang på godt 25 procent, og succesen håber DR og Danida at kunne bygge videre på med fornyelsen af dette års kalender.

Sidste år var nyheden, at Børnenes Ulandskalender - udover at blive solgt i banker og sparekasser, også blev solgt i COOP’s dagligvarebutikker og boghandlerkæden Bog & Idé. Sådan er det også i år, hvor kalenderen vil være at finde på godt 2000 salgssteder.

Nøjagtig som det har været tilfældet siden starten i 1962, hvor den første kalender indbragte 110.000 kroner, går overskuddet i år til at hjælpe børn i ulandene. De seneste 44 år har danske børn støttet børn i Afrika, Latinamerika og Asien med i omegnen af 150 millioner kroner ved at købe pappet med de 24 luger, der er i år er formet som et juletræ.

I år støtter Børnenes Ulandskalender børn af mayaindianerne i ét af Guatemalas fattigste områder, Sololá. Her lever 77 procent af befolkningen under fattigdomsgrænsen, og for to år siden blev området ramt af en voldsom orkan.

Ét af de helt særlige problemer i Guatemala er, at mayabørnene har svært ved at følge med i skolen. Undervisningen foregår på spansk, men det forstår mayabørnene ikke, og derfor er det normalt, at op til 80 procent af børnene dropper ud af skolen inden 6. klasse. Især pigerne bliver taget ud af skolen for at hjælpe til derhjemme. Spanskundervisning skal være med til at ruste børnene til at gennemføre deres uddannelse, og derudover vil overskuddet fra kalenderen også gå til en form for skolefritidsordning, hvor 7-12-årige får støtte til at give deres små søskende lektiehjælp.

Det er Mellemfolkeligt Samvirke og organisationen Vivamos Mejor (Et Bedre Liv til Alle), der skal føre projektet ud i livet og modtager kalenderkronerne.

”Ved at købe Børnenes Ulandskalender bidrager danske børn også til, at FN’s såkaldte 2015-mål rykker lidt nærmere på at blive en realitet. Ét af målene er skolegang til alle,” fremhævede udviklingsminister Ulla Tørnæs på pressemødet.

Som altid viser DR1 en række optaktsfilm fra modtagerlandet inden julemåneden, og på alle torsdage i november kan børnene klokken 17.30 i programmet ’Fandango’ se udsendelserne ’Solens Børn i Fandango’, som DRs Anette Tony Hansen og Johanna Langner har været ved Atitlansøen og i bjerglandsbyen Santa Maria i Guatemala for at optage. Filmene fokuserer især på de 3-6-åriges hverdag.

Børnenes Ulandskalender og pc-spillet til de mindste, der følger med i år, relaterer sig til tv-kalenderen på DR1, ’Jul i Svinget’. ’Jul i Svinget’ er oprindeligt norsk og en af den norske public service-station NRK’s mest omfattende dramaproduktioner nogen sinde. Julekalenderen, der også skal sendes i Sverige og i Finland i år, er udstyret med danske stemmer, og den handler om Linus og hans venners oplevelser i den lille bygd Svinget.

Ligesom tidligere har Danida også i år udarbejdet undervisningsmateriale til Folkeskolens yngste klasser om mayabørn i Guatemala, ligesom Mellemfolkeligt Samvirke udgiver et ’Mini-Guatemala’, hvor skolernes mindste klasser kan bygge en mini-landsby og hver dag i december kan finde en ny historie og aktivitet i den medfølgende projektkasse.


Foto: NRK

Årets julekalender på DR1 byder på masser af sne, hyggelig julestemning og spøjse juleoptrin. Følg Linus og hans venner og deres mange sjove oplevelser i den lille bygd Svinget, hvor alt kan ske.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002