Kontakt os






 

DR-ansatte får dom i hundehvalpe-sag
Torsdag 14. april 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En journalist og en fotograf på DRs forbrugermagasin 'Kontant' er i Vestre Landsret hver idømt ti dagbøder á 1000 kroner. De to DR-medarbejdere blev kendt skyldige i krænkelse af privatlivets fred i jagten på at afsløre ulovlig handel med syge hundehvalpe. DR anker afgørelsen.
Byretten i Herning havde ellers frikendt de to medarbejdere fra DR, men Vestre Landsret fastslog i går onsdag, at der var tale om en overtrædelse af straffelovens § 264 a, hvoraf det fremgår at det er forbudt at fotografere folk, som ikke befinder sig på et frit tilgængeligt sted, uden at man har fået lov.

Sagen drejede sig iflg. Ritzau om optagelser med skjult kamera hos et ægtepar i Herning for at afsløre ulovlig handel med syge hundehvalpe, men optagelserne dokumenterer kun, at der foregik ulovlig handel med hundehvalpe på ejendommen - og ikke at hvalpene var syge eller misrøgtede.


DR anker

DR meddeler, at man planlægger at anke dommen i Vestre Landsret og at søge om tredjeinstansbevilling i Procesbevillingsnævnet,

Redaktøren på ’Kontant’, Lisbeth Kølster, mener, at sagen kalder på at blive prøvet ved Højesteret, fordi dommene stritter i hver sin retning.

"I byretten lagde man vægt på, at det har væsentlig samfundsmæssig interesse at belyse, at der bliver handlet ulovligt med hundehvalpe, og at optagelserne med skjult kamera udgjorde den endegyldige dokumentation af ulovlighederne. Når man så afvejede hensynet til hundehandlerne over for den offentlige interesse i at bringe sagen frem – ja, så vandt hensynet til ytringsfriheden altså. Byretten lagde også vægt på, at hundehandlerne blev straffet efter udsendelsen, og at de i øvrigt fik mulighed for at komme til orde i udsendelsen," siger hun.

Lisbeth Kølster forklarer, at Landsretten derimod siger, at formålet med udsendelsen var at afsløre ægteparret i at behandle deres dyr dårligt og sælge syge dyr.

"De mener, at 'Kontant' ”kun” afslørede ulovlig handel. Og på den baggrund mener retten, at det ikke var nok til at opveje krænkelsen af privatlivets fred. Hensynet til den offentlige interesse var simpelthen ikke væsentlig nok til at tilsidesætte hensynet til hundehandlerne som ofre for den offentlige eksponering i 'Kontant'. Det, synes jeg, der er grund til at få prøvet for Højesteret, og jeg er meget tilfreds med, at DR bakker os op i at anke," slutter ’Kontant’s redaktør.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002