Kontakt os






 

Amerikanske film dominerer på DR og TV 2
Fredag 12. december 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Film fra USA er så godt som enerådende på de rene kommercielle tv-kanaler i Danmark. Måske kunne man tro, at billedet var anderledes på public service kanalerne DR1, DR2 og TV 2. Men her lever den amerikanske kulturimperialisme også i bedste velgående.


På TV 2 er 75 pct. af alle film fra USA, og på DR har man valgt at 66 pct. af samtlige film skal være fra USA. Begge tv-stationer placerer ydermere ofte film fra USA i den bedste sendetid. De europæiske film-produktioner - der udgør hhv. 22 pct. på DR og 16 pct. på TV 2 - henvises derimod til ydertidspunkter med få seere.

Dermed er europæisk film trængte på de danske tv-skærme.

Leder af Københavns spillefilmfestival, CPH:PIX, Jacob Neiiendam, siger til dagbladet Information: "Der er en hel generation af mennesker, som har skullet lede med lup efter europæiske film i den bedste sendetid. For det kommer jo an på, hvornår de sender dem. Det er fint nok, at de kl 22.30 sender en europæisk film på DR2. Men hvis man ser på sendefladen på det tidspunkt, hvor der er flest seere, så er der stort set ingen."

Jacob Neiiendam er sikker på, at de euorpæiske film ville begejstre publikum, hvis der bare var adgang til dem:

"Når publikum aldrig bliver eksponerede for en fransk film i den bedste sendetid, så går de heller ikke efter dem, fordi de ikke er vant til det. Så vil de hellere se 'Die Hard 2', men der er altså et væld af europæiske kvalitetsproduktioner."

Professor ved Film og Medievidenskab på Københavns Universitet, Ib Bondebjerg, mener, at DR burde opfordres til at gøre de europæiske film mere synlige:

"Der skulle måske gøres mere ud af markedsføringen for at gøre det synligt. For eksempel kunne man lancere koncepter som 'ugens europæiske film'," siger han og understreger, at den filmiske mangfoldighed er vigtig:

"Så længe der bruges så relativt mange penge på at understøtte europæisk filmkunst, burde man jo også gøre noget for at få det ud. Både for den kulturelle variation og for kvalitetens skyld er det vigtigt."

Han forstår dog godt, hvorfor DR og ikke mindst TV 2 sender så mange film fra USA. Det handler om seertal. Ib Bondebjerg føler sig sikker på, at de amerikanske og danske film er meget mere populære end de europæiske.

Steen Salomonsen, der er filmindkøber for DR, siger til Information, at det går fremad. Europæiske film har allerede opnået en bedre placering på DR's kanaler end hidtil.

"Vi viser flere europæiske film nu, end vi har gjort tidligere og er meget opmærksomme på, at det drejer sig om at vise dem på de rigtige tidspunkter for at appellere til publikum."

Alligevel er kun 23 pct. af de viste film på DR2 europæiske.

Hvert år laves der cirka 1.000 film i Europa.

- - -

Procentvis fordeling mellem biograffilm fra USA, Europa og Danmark i perioden 1. januar - 3. december 2008:

DR1:
USA: 66 pct.
Europa: 21 pct.
Danmark: 12 pct.

DR2:
USA: 65 pct.
Europa: 23 pct.
Danmark: 4 pct.

TV 2:
USA: 75 pct.
Europa: 16 pct.
Danmark: 4 pct.

Kilde: DR (iflg. dagbladet Information)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002