Kontakt os






 

DF kræver politisk kontrol med DRs tv-serier
Mandag 20. oktober 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når DR fremover skal lave historiske dramaserier som '1864', skal der tilknyttes et hold af politisk udpegede historikere, som DR skal være forpligtet til at benytte. Det kræver Dansk Folkeparti. Formand for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, afviser DF's forslag om statslig censur af kunst.
Danske Folkeparti (DF) har været ude med en skarp kritik af DRs nye dramaserie '1864', lige som partiet tidligere har kritiseret dramaserier som fx 'Borgen'. DF mener at DRs dramserier givet et fortegnet billede af virkeligheden, og at - ikke mindst '1864' - indeholder historisk faktuelt forkerte ting. Påstandene om historiske fejl i '1864' er dog blevet tilbagevist af seriens instruktør Ole Bornedal. (Se fx www.bt.dk/film-og-tv/ole-bornedal-i-opgoer-med-pia-k-jo-der-var-sigoejnere-i-1864 )

Men iflg. Berlingske i dag, så vil DF nu indføre et krav om, at et hold af to-fem historikere, skal "stoppe fejl i manuskripter og filmoptagelser" på kommende DR-dramaserier. Forslaget fra DF kommer i forbindelse med i de igangværende forhandlinger om en ny filmaftale.


Den tilknyttede historiker på '1864' var ikke god nok

DR-serien '1864' havde forfatter og historiker Tom Buk-Swienty som officiel konsulent på '1864', men denne historikers indsats er ikke faldet i Dansk Folkepartis smag. Han har ikke været tilstrækkelig stærk i forhold til Ole Bornedal, hvad angår det historiske indhold, lyder det fra partiet.


Forslag afvises af fagfolk og politikere

Forslaget om, at DR skal forpligtes til at tilknytte et hold af historikere til at faktatjekke manuskripter, bryder Formand for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, sig ikke om.

"Vi bor ikke i Nordkorea med statslig censur af kunst. Et af de bærende principper for et demokrati er, at kunstnere har lov til at tale statsmagten midt imod og udfordre de officielle sandheder. Vi gider som befolkning ikke have, at vores virkelighedsopfattelse skal kontrolleres af, hvad vores politikere synes, vi skal vide," siger Christina Rosendahl til Berlingske.

Forslaget fra DF afvises også af de øvrige partier.

Socialdemokraternes kulturordfører, Troels Ravn, mener ikke, at politikerne bør blande sig i, hvordan der bliver lavet film og tv i Danmark.

"Jeg synes, at det er vanvittigt. Vi politikere skal ikke sidde med en facitliste, som vi kan trække ned over hovedet på kunstnerne. I min verden lyder det næsten totalitært. Historie er jo også fortolkning, og selv historikere er uenige om, hvordan historiske perioder og begivenheder skal fortolkes," siger Troels Ravn.

Senere i dag mødes repræsentanter fra Folketingets partier for at fortsætte forhandlingerne om en ny filmaftale, der skal gælde fra årsskiftet og fire år frem.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002