Kontakt os






 

Tv-serie anklages for propaganda
Mandag 13. april 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Først vedtager Folketingets EU-venlige partier at holde folkeafstemning om retsforbeholdet. Partierne begrunder det bl.a. med, at Danmark ellers vil ryge ud af politisamarbejdet Europol, hvis forbeholdet ikke afskaffes. Og så viser DR1 en krimiserie om, hvor positivt det er, at politifolk samarbejder via Europol. Det lugter langt væk, synes EU-modstandere.

Selv om der er tale om fiktion i DR1's søndagsserie 'Mord uden grænser', så kan en opdigtet historie sætte sig så dybt i seerne, at de bagefter ser helt anderledes på virkelige forhold og begivenheder.

Spørgeundersøgelser før og efter en fiktiv tv-serie viser, at den kan få seerne til at ændre deres holdninger ganske markant.

"Man hører hele tiden i debatten, at folk udmærket er klar over, at tv-serier er fiktion. Men de rodfæster sig altså alligevel i bevidstheden. Film og tv-serier er for alvor med til at forme vores opfattelse", siger leder Nationalt Videncenter for Historie-og Kulturarvsformidling Peter Yding Brunbech til Politiken

Lektor Hans Henrik Knoop, der har forsket i læringspsykologi, vurderer at en serie som 'Mord uden grænser' kan være med til at præge, hvor vælgerne sætter krydset ved folkeafstemningen om retsforbeholdet.


Ren EU-propaganda

Rina Ronja Kari, som er europaparlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, er stærkt kritisk over for 'Mord uden grænser'.

"Man laver en dramaserie, som sætter Europol i et godt lys. Propaganda er et hårdt ord, men det er altså problematisk," siger hun til Politiken.

Både DR og seriens forfattere siger til Politiken, at der er tale om ren tilfældighed, at serien bliver vist op til en snarlig folkeafstemning.



Foto: 'Mord uden grænser - The Team' er de sidste otte søndage blev vist på DR1. Serien er et produceret af DR i samarbejde med tysk og belgisk tv. (Fotograf: Sofie Silbermann)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002