Kontakt os






 

Regeringen vil lukke Roj TV - udenom
Radio- og tv-nævnet

Torsdag 12. januar 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Regeringen vil nu ændre loven, så det bliver muligt direkte at lukke medier, der dømmes efter terrorlovgivningen. Lukningen skal fremover kunne ske udenom Radio- og tv-nævnet.


Den kurdiske tv-station Roj TV blev tirsdag dømt i Københavns byret for at opfordre til terror ved at have vist lange klip med PKK-ledere, der fik lov til at tale - uden at studieværterne brød ind.

Tv-stationens advokat Bjørn Elmquist siger herom til Modkraft: "Det tror da pokker, at de kun finder PKK-venlige klip, når retten har insisteret på kun at se det, som anklagemyndigheden har fremlagt. Det repræsenterer under en promille af den samlede sendeflade. Samtidig har de pure afvist, at se klip og analyser, som forsvaret og Radio- og tv-nævnet har fremlagt."

Roj TV blev også dømt for at have modtaget penge fra PKK. PKK anses af Tyrkiet, EU og USA for at være en terrorgruppe, mens mange kurdere anser gruppen for at være frihedskæmpere.

I dommen hedder det bl.a. at Roj TV ”…gennem udsendelser vist på tv-stationen havde fremmet organisationens (PKK’s) virksomhed. Retten lagde herved navnlig vægt på, at tv-kanalen i en lang række udsendelser ensidigt og ukritisk havde viderebragt T’s (terrororganisationens) budskaber, herunder opfordringer til oprør og til at tilslutte sig organisationen”. Roj TV blev dømt efter terrorlovens paragraf 114e, der gør det ulovligt at opfordre til terror.

Byretten afviste samtidigt, at inddrage Roj TVs danske sendetilladelse, da retten ikke har bemyndigelse til dette, men gav selskaberne bag Roj TV en samlet bøde på 5.2 mio. kr.


Tyrkisk pres for lukning

Rettens afgørelsen om, at man ikke kan lukke Roj TV, er blevet fordømt af bl.a. Dansk Folkeparti og de konservative. Vreden har dog været størst i Tyrkiet, der i årevis har presset Danmark for at få lukket Roj TV. Den tyrkiske regering kritiserede i går i skarpe vendinger dommen overfor den danske regering og iflg. det tyrkiske nyhedsbureau Anatolian Agency (AA) – ringede den tyrkiske udenrigsminister i går til den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og krævede, at de danske myndigheder skulle skride ind og få lukket Roj TV.

Og allerede i dag er regeringen klar til at lukke Roj TV.

Af en pressemeddelelse fra justitsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Uffe Elbæk (RV) fremgår det, at Justitsministeriet og Kulturministeriet nu vil sikre, at lovgivningen ”på tilstrækkelig vis giver adgang til at skride ind over for radio- og tv-stationer, som opfordrer til terrorisme.”

Og lukningen skal ske hurtig. Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, er klar til at tage utraditionelle midler i brug. Han vil have, at den danske lovgivning giver domstolene mulighed for at inddrage 'terrorrelaterede' tv-stationers sendetilladelse med det samme - også før alle ankemuligheder i retssystemet er udtømt.

"Jeg mener, at man midlertidigt skal kunne inddrage sendetilladelsen, selvom man stadig kan anke," siger Ole Hækkerup til Ritzau.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus er begejstret.

”Det er glædeligt, at regeringen er så hurtig med at melde ud, at vi skal have lukket det her hul i loven. Vi kan altså ikke have en situation, hvor at man på den side kan blive dømt for at udsprede terrorvirksomhed, men på den anden side ikke kan lukke kanalen,” siger Marinus til Radioavisen i dag torsdag.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper mener ikke, at der er grund til stramninger i forhold til i dag, hvor det er Radio- og tv-nævnet der afgør, om en tv-station må sende eller ej.

”Det er jo i dag ikke sådan, at vi ikke har mulighed for at inddrage en sendetilladelse. Vi skal huske på, at Radio- og tv-nævnet tre gange har afvist at inddrage sendetilladelsen, og de har altså været inde at se på langt bredere udsnit af den sendeflade, der er på Roj TV, end byretten har i den konkrete sag,” siger Skipper til Radioavisen.

Radio- og tv-nævnet har tidligere tre gange vurderet - efter at have gennemset timevis af udsendelser fra Roj TV, at tv-stationen ikke har overtrådt radio- og tv-lovgivningens bestemmelse om, "at programmerne ikke på nogen måde må tilskynde til had på grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans".


Forundring over og afstandstagen til dommen

Dommen over Roj TV vakte i går forundring og afstandstagen hos Dansk Journalistforbund og hos mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, fordi det er første gang nogensinde, at en dansk domstol har anvendt terrorlovene til at dømme et medie i Danmark for at videregive synspunkter fra en oprørsbevægelse.

”Det er helt usædvanligt, at en dansk domstol dømmer et medie for alene at 'viderebringe oplysninger fra en kilde'", siger Oluf Jørgensen i dag til dagbladet Arbejderen, og fortsætter:

”Radio- og tv-nævnet slår netop fast, at det at viderebringe udtalelser fra en såkaldt terrororganisation ikke er det samme som at mediet dermed opfordrer til terror. Det er jo helt afgørende for demokratiet og den frie presse, at medier – eksempelvis DR eller TV 2 – kan dække, hvad der sker i verdens brændpunkter og lave interviews med kurdiske oprørere”.

Oluf Jørgensen mener, at dommen kan være på kant med menneskerettighederne og de internationale konventioner, der slår fast, at informations- og ytringsfriheden ikke er begrænset af landegrænser:

”Menneskerettighederne sikrer netop et mindretal ikke bare kan blive frataget deres ytringsfrihed, bare fordi de bor i et land, der undertrykker deres ytringsfrihed. Derfor har de ret til at sende fra et andet land. Men desværre forholder byretten sig ikke til, at Tyrkiet undertrykker medier, der kritisk dækker kurdernes situation i landet.”

Også fra Dansk Journalistforbund er der skepsis overfor dommen:

”Vi skal som samfund passe på, at det her ikke fører til indskrænkninger i mediernes pluralisme. Vi skal huske på, at der i Tyrkiet sidder 100 journalister fængslet, og at det skyldes et helt andet forhold mellem staten og medierne”, siger formand for DJ Mogens Blicher Bjerregaard.



Foto: Kurdere og danskere har demonstreret foran Københavns Byret - for Roj TVs ret til ytringsfrihed - siden sagen startede i august 2011. (Fotograf: Mette Kramer Kristensen ©)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002